Utrecht: Samen Vergroenen

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'Samen vergroenen'

27 feb.
Datum
27 februari 2023
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Neude, Neude 11, Utrecht
Link
Meer informatie

Over de aflevering

De hoge gasprijzen zetten ons aan tot radicale gedragsverandering. Overal in de samenleving duiken groene initiatieven op van mensen op zoek naar nieuwe manieren om ons land van energie te blijven voorzien. Burgers, ondernemers en collectieven strijden voor democratisering van de energietransitie. Hoe zou een andere machtsverdeling eruit kunnen zien? En hoe kunnen we deze geestdrift vasthouden? VPRO Tegenlicht onderzoekt.

 

 We gaan in gesprek met de volgende gasten:

  • Paul van Dijk, programmadirecteur energietransitie, is verantwoordelijk voor het energietransitieprogramma van de gemeente Utrecht. Dit programma zet in op het verduurzamen van gebouwen, het aanpassen van onze energieinfrastructuur en het ontwikkelen van duurzame energiebronnen. De ambitie is om zo snel mogelijk een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan een klimaatneutrale samenleving. 
  • John Buitink is initiatiefnemer van het buurtinitiatief ‘Expeditie Tirol’, waarbij buren in de straat Tirol in de wijk Lunetten samen aan beter geïsoleerde en comfortabele woningen werken. Ze hebben een eerste kleine verkenning gedaan naar mogelijke alternatieven voor aardgas. Daarbij werd duidelijk dat, zeker waar het gaat om warmtenetten, een aanpak op wijkniveau meer voor de hand ligt. Dat geldt ook voor samen verduurzamen. Daarom werken ze nu aan een wijknetwerk ‘Warm Lunetten’.
  • Siward Zomer is een gepassioneerde en overtuigende belangenbehartiger van burgerinitiatieven. De zin in het Klimaatakkoord over het streven naar 50% eigendom van de lokale omgeving is één van zijn grote successen. Dit geeft de coöperatieve energiesector de mogelijkheid om de komende vijf jaar een stevige positie te verwerven en vast te houden. In zijn vrije tijd is hij bestuurder bij twee lokale energiecoöperaties in Amsterdam, De Groene Hub (Gaasperdam) en MeerEnergie (Watergraafsmeer).
  • Anton Kiewiet woont in Terwijde (Leidsche Rijn) en is namens Energie-U initiatiefnemer/projectleider van het coöperatieve zonnepark Meijewetering. Dit zonnepark wordt momenteel gebouwd op het bedrijventerrein De Wetering-Haarrijn in Leidsche Rijn.

Kom naar de Meet Up en discussieer mee met onze gasten op maandag 27 februari in het Theater in de Bibliotheek Neude in Utrecht. Vragen en ideeën zijn welkom. We laten de VPRO Tegenlicht aflevering om 19.00 uur nog een keer zien en om 20.00 uur starten we met onze Meet Up. Je mag ook alleen bij de Meet Up aansluiten om 20.00 uur. 
Reserveer hier een plek.

locatie