Utrecht: De toekomst van ons geld

Praat mee naar aanleiding van de Planet Finance-serie.

17 apr.
Datum
17 april 2023
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Neude, Neude 11, Utrecht
Link
Meer informatie

over planet finance

De inflatie is hoog, spaargeld levert weinig op en beleggen via een app is makkelijk en goedkoop. Een nieuwe generatie zoekt daarom zijn fortuin op de financiële markt. Maar weten deze miljoenen nieuwe beleggers wel hoe deze markt werkt? In zes afleveringen neemt regisseur Marije Meerman de kijker mee naar 'Planet Finance', een parallelle wereld waar geld te verdienen is als je denkt te weten wat de toekomst brengt.

programma

Na de VPRO-serie Planet Finance van Marije Meerman praten we verder over de financiële wereld en de wijze waarop die ons dagelijks leven beïnvloedt. Dat doen we met onderzoeksjournalisten, kunstenaars, filosofen, wetenschappers en de documentairemaker.

De drie Meet Ups over Planet Finance gaan over de wereld van het grote geld en leiden tot inzichten die discussie uitlokken. Of het nu gaat om het klimaat, energie, zorg, onderwijs, werk, studie, pensioen: onderaan de streep gaat het vooral over één ding: geld – oftewel, ‘Planet Finance’. En voor iets dat zo belangrijk is, weten veel mensen er maar bar weinig van. Dat komt doordat de financiële markt zo enorm groot, complex en ongrijpbaar is. Door de Meet Ups, en door het spel Money Maker, hopen we Planet Finance inzichtelijker te maken.

De toekomst van ons geld

Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? Werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in de nieuwste animatiefilm van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma, ook te zien in het kunstmuseum Den Haag en later op de Biënnale in Venetië. Carlijn Kingma werkte daarbij samen met Martijn van der Linden (lector New Finance aan Haagse Hogeschool, onlangs gepromoveerd op ‘Ontwerpcriteria voor een beter geldstelsel’) en Thomas Bollen (financieel econoom, onderzoeksjournalist bij Follow the Money). 

Alle drie zijn te gast op deze eerste Planet Finance Meet Up in Utrecht. Met hen ontrafelen we het huidige financiële systeem, maar verkennen we ook toekomstscenario’s die een oplossing kunnen zijn voor de groeiende ongelijkheid, machtsconcentraties en een onhoudbare schuldenberg.

maandag 17 april | 19:30 tot 21:30 uur | Bibliotheek Neude | Theater

Let op: Deze Meet Up start om 19:30 uur met de vertoning van de film De toekomst van ons geld (20 minuten) van Carlijn Kingma. De film is de invalshoek voor het verdere gesprek. Dat zal aansluitend, dus zonder pauze, van start gaan. Mis de film dus niet en kom op tijd.

locatie