Utrecht: Nederlandse VOC mentaliteit?

Praat mee naar aanleiding van de Planet Finance-serie.

01 mei
Datum
1 mei 2023
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Neude, Neude 11, Utrecht
Link
Meer informatie

over planet finance

De inflatie is hoog, spaargeld levert weinig op en beleggen via een app is makkelijk en goedkoop. Een nieuwe generatie zoekt daarom zijn fortuin op de financiële markt. Maar weten deze miljoenen nieuwe beleggers wel hoe deze markt werkt? In zes afleveringen neemt regisseur Marije Meerman de kijker mee naar 'Planet Finance', een parallelle wereld waar geld te verdienen is als je denkt te weten wat de toekomst brengt.

programma

Dit is de tweede Meet Up in een reeks van drie rond de zesdelige VPRO-serie Planet Finance van Marije Meerman. In deze Meet Ups praten we verder over de financiële wereld en de wijze waarop die ons dagelijks leven beïnvloedt. Dat doen we met onderzoeksjournalisten, kunstenaars, filosofen, wetenschappers en de documentairemaker.

Deze Meet Up | Nederlandse VOC mentaliteit?

Tijdens de tweede Planet Finance Meet Up schetst journalist Roel Janssen, schrijver van onder meer Gokkers en Graaiers, financiële schandalen van de VOC tot de Zuidas, de geschiedenis van Nederland als bakermat van het aandelenkapitalisme en doorstroomland van kapitaal. Hoe kon dat hier zo floreren? En is de Nederlandse overheid laks of niet bij machte financiële uitwassen te voorkomen?

Ewald Engelen, politiek filosoof en hoogleraar financiële geografie (UvA), beschrijft in Ontwaak! Kom uit uw neoliberale sluimer de afbraak van de welvaartsstaat. Hij laat zien waarom burgers de politiek niet afrekenen op de gevolgen van het neoliberale beleid zoals de flexibilisering van de arbeidsmarkt, bankencrisis, de belastingverlaging voor het grootkapitaal.

Voor de meesten is het financiële systeem te ondoorzichtig. Hoe kan het weer een publieke zaak worden? Dick Timmer is universitair docent morele en politieke filosofie aan de Technische Universiteit Dortmund. Hij schrijft over extreme rijkdom en stelt: Hoe rijker je bent, hoe groter de kans is dat politieke besluiten in jouw voordeel uitvallen. Kan de politiek de invloed van superrijken limiteren?

Over de Meet Ups
De drie Meet Ups over Planet Finance gaan over de wereld van het grote geld en leiden tot inzichten die discussie uitlokken. Of het nu gaat om het klimaat, energie, zorg, onderwijs, werk, studie, pensioen: onderaan de streep gaat het vooral over één ding: geld – oftewel, ‘Planet Finance’. En voor iets dat zo belangrijk is, weten veel mensen er maar bar weinig van. Dat komt doordat de financiële markt zo enorm groot, complex en ongrijpbaar is. Door de Meet Ups, en door het spel Money Maker, hopen we Planet Finance inzichtelijker te maken.

locatie