Utrecht: Nederland bij de les

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Nederland bij de les'.

16 sep.
Datum
16 september 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Neude
Link
Meer info

over de aflevering

Er is een stijging aan bijlesscholen en stichtingen voor buitenschoolse huiswerkbegeleiding. Creëert deze ontwikkeling een nieuwe ratrace van ouders? Ouders die op zoek zijn naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan de volgende generatie: hun kinderen. En, schept deze race niet een nieuwe kloof, in de samenleving, tussen de have’s and have nots?

Bijles en huiswerkbegeleiding zijn twee trends die ons eigenlijk vertellen dat het onderwijs niet goed genoeg is. Als Tegenlicht willen we altijd trends in een vroeg stadium ontdekken en uitlichten. Huiswerkbegeleiding en bijlesscholen zijn weliswaar niet nieuw, maar het wordt wel met de dag groter en bepalend voor de toekomst van het kind. Rijk en arm.

In de aflevering zullen we twee hoofdpersonen volgen die ieder op eigen manier een steentje willen bijdragen aan het leven van kinderen die worstelen met de basisvaardigheden op school. Daarnaast gaan we op pad met leraren, ouders en kinderen.

Tijdens de Meet Up op 16 september praten we met onze gasten en het publiek na over de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Nederland bij de les’. De uitzending is op 8 september 2024 te zien op NPO2 en vanaf 8 september ook online.

programma

Gasten

Thijs Roovers is lid van het dagelijks bestuur van de Algemene OnderwijsBond (AOB) voor de sector Primair Onderwijs. Hij heeft jarenlang zelf in het primair onderwijs voor de klas gestaan en was één van de oprichters van ‘PO in actie’.

Karen Heij is expert op het gebied van toetsen en beoordelen. Haar proefschrift ‘Van de kat en de bel’ verscheen in 2021. Zij was onder andere ontwikkelaar van de IEP, één van de eindtoetsen die is goedgekeurd als ‘doorstroomtoets’ aan het einde van het basisonderwijs.

Albert Wijnsma was tot voor kort rector van Academie10, een innovatieve school in Utrecht voor mavo, havo en vwo. De eerste school in de regio op basis van ‘10-14 onderwijs’. Kinderen kunnen instromen vanaf 10 jaar en krijgen de kans om pas op 14-jarige leeftijd een definitieve niveaukeuze te maken. Op die manier kan de overgang tussen basis- en voortgezet onderwijs soepeler verlopen.  

Oumama El Houfi en Tjardy Esemeijer zijn respectievelijk coördinator en operationeel manager van de Stichting Leren voor de toekomst. Deze Stichting heeft als doel kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen binnen het onderwijs.

Kom naar de Meet Up en discussieer met onze gasten.

Programma

19.00 - Vertoning uitzending 

Korte pauze in café Noda

20.00 - Meet-up 

+/- 21.30 - Einde programma 

Je mag ook alleen bij de Meet Up aansluiten om 20:00 uur. De Meet Up is ook live te volgen via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030, waar je ook onze eerdere Meet Ups kunt terug kijken.

locatie