Stenden Hogeschool in Drenthe en Friesland aan de slag Tegenlicht Onderwijs

Vanaf dit seizoen biedt VPRO Tegenlicht online bundels aan voor voortgezet, hoger en universitair onderwijs.

Hiermee voorziet de redactie in een behoefte van docenten, die graag gebruik maken van wat het programma te bieden heeft. Tegenlicht Onderwijs kwam in samenspraak met een aantal docenten tot stand. Met deze bundels wil VPRO Tegenlicht aanzetten tot inspirerende discussies in klaslokaal of collegezaal.  

De onderwijsbundels zijn te vinden op de site van VPRO Tegenlicht. De eerste drie gaan over economie, technologie en duurzaamheid. Deze bundels zijn vooral gericht op een andere manier van denken, die uitnodigt tot discussie aan de hand van aansprekende fragmenten en uiteenlopende opdrachten. Zo gaat de economische bundel over 'de waarde van waarden', die studenten moet prikkelen om na te denken over economische waarden en de vraag in hoeverre de prijs van een product iets te maken heeft met de daadwerkelijke waarde. 

Elke bundel bestaat uit verschillende lessen. Deze bevatten twee of meer fragmenten, stellingen voor een discussie, een essayopdracht en een praktijkopdracht. Het staat docenten vrij naar eigen behoeven datgene uit de onderwijsbundels te halen wat ze willen gebruiken in hun lessen. Zo kunnen zij een enkel fragment uitzoeken, een hele les behandelen of een complete bundel. De opdrachten zijn suggesties. De redactie van VPRO Tegenlicht nodigt docenten van harte uit om te reageren met feedback of eigen opdrachten. 

De Stenden Hogeschool in Drenthe en Friesland is de eerste school die met de economische bundel van VPRO Tegenlicht aan de slag gaat. Tijdens het vak ‘Corporate Governance' krijgen 27 studenten de volledige bundel voorgeschoteld om het ontstaan van de kredietcrisis te behandelen .

SchoolTV

In de loop van september wordt Tegenlicht Onderwijs uitgebreid met vier afleveringen van NTR SchoolTV. Bewerkingen van 15 minuten van eerdere Tegenlicht-afleveringen worden aangeboden onder de noemer 'Tegenlicht in de klas'. Deze bewerkingen zijn speciaal bedoeld voor voortgezet onderwijs. De bewerkte afleveringen zijn 'We zijn het zat', 'De waterstofrevolutie', 'Het grijze goud' en 'Groen Goud'.