wat is the mind of the universe?

The Mind of The Universe is een reis langs en over de grenzen van de wetenschap. Een tv-serie van de VPRO, maar veel meer dan dat. Ontdek het hier.

 

'Als gevolg van miljarden jaren van evolutie is het universum zich bewust aan het worden van zichzelf, in staat om iets te begrijpen van zijn verleden en zijn mogelijke toekomst.'   -   Julian Huxley

 

Onze wetenschappelijke kennis neemt razendsnel toe.

The Mind of The Universe is een wereldwijd netwerk van deze kennis en tegelijkertijd een blik op haar bliksemsnelle evolutie.

Het is voor iedereen op elk moment toegankelijk en heeft UNESCO als ambassadeur.

Robbert Dijkgraaf

In The Mind of The Universe schetsen grote wetenschappers van onze tijd de wereld van morgen. Zij nemen je mee naar de toekomst, over de grenzen van hun vakgebieden heen.

Alle interviews van the mind of the universe zijn vrij beschikbaar voor iedereen die ze wil verrijken en gebruiken. Deze uitwisseling van kennis en ideeën brengt een wereldwijde interactieve leerervaring tot stand waarmee The Mind of The Universe bijdraagt aan de groei van onze kennis.

Door het internationale karakter van The Mind of The Universe heeft UNESCO besloten om de serie officieel steun te verlenen. Hiermee wil zij andere partijen stimuleren ook een bijdrage te leveren. Tevens helpt UNESCO om de serie van iedereen te maken en deze naar elk land ter wereld te brengen. Door de open vorm van de serie kan elke omroep de serie naar wens presenteren en uitzenden. In Nederland is de presentatie in handen van Robbert Dijkgraaf.

De Universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam hebben op basis van het materiaal een drietal online learning experiences gemaakt die beginnen op 25 april 2018. 

In elke aflevering zijn drie wetenschappers te zien die heel verschillende dingen doen, maar toch iets fundamenteels gemeen hebben. Kijk maar:

de schepper

Scheppen is een daad die tot de verbeelding spreekt. De mens is er beter in dan ooit. We zien hoe we synthetisch leven kunnen creëren, DNA als taal van het leven beter spreken dan ooit en hoe organen kweken werkelijkheid wordt.

Worden wij de schepper van een nieuwe wereld?

de veroveraar

De mens veroverde de aarde op andere organismen, en verovert zijn medemens met nieuwe ideeën. We zien hoe wij de aarde hebben veroverd, de wedloop met virussen vandaag de dag, en hoe de kwantumtheorie China verovert.

Hoe zijn wetenschap en veroveringen met elkaar verbonden?

de maker

De maker is de mens als bouwer. We maken constructies met bouwstenen uit de natuur die we tegelijkertijd manipuleren. In deze aflevering kijken we hoe dat leidt tot nieuwe materialen, nieuwe verbindingen tussen mensen en nieuwe creativiteit.

Kunnen we in de toekomst alles maken wat we willen?

de verkenner

De verkenner kijkt over de bekende grenzen en legt het onbekende bloot. We krijgen een inkijk in de geheimen van leven, op aarde zelf en elders in het ruimte, en in de bijzondere geschiedenis van onze thuisplaneet.

Welke grenzen zijn er nog?

de illusionist

De mens construeert een werkelijkheid op basis van wat zijn zintuigen hem vertellen. Hoe maken we daar één beleving van? En hoe zorgen we dat een robot net zoiets kan ervaren?

Hoe ziet een wereld eruit waarin menselijke en kunstmatige breinen samenleven?

de dromer

Door onze stoutste dromen komen we tot nieuwe kennis. We kijken naar wetenschappers die dromen van keukens vol insecten, een huwelijk tussen de quantum- en de relativiteitstheorie en een toekomst voor de buitenaardse mens.

Wat als de wetenschap het onvoorstelbare voorstelbaar maakt?

de zoeker

We breiden onze kennis steeds verder uit, en soms weten we precies wat we zoeken. Regelmaat in ogenschijnlijke chaos, nieuwe elementen of een sleutel tot de vertaling van oude teksten.

Ze moeten er zijn. Maar hoe vind je ze?

de speler

Mens en dier spelen, om te leren en de omgeving te kunnen manipuleren. We zien hoe het spel resoneert in de wetenschap in de vorm van kunst en wiskunde, en hoe spelen met percepties ons meevoert naar nieuwe werelden.

Hoe hangen de spelende mens en de wetenschap samen?

de denker

Ons brein geeft ons de mogelijkheid om na te denken over onze plaats in de realiteit. Kunnen dieren dat ook? Bestaat er wel een objectieve realiteit, en is daarin nog plaats voor zoiets als god?

Waar zal onze denkkracht ons brengen?

de verbinder

Mens, maatschappij en techniek veranderen drastisch door de wetenschap. In deze aflevering komt alle kennis van The Mind of the Universe samen in een blik op de toekomst.

Wat is de toekomst van de mens, maatschappij en onze kennis?