Illusionist Hans Klok is de zesde gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring sprak met hem op 22 augustus. Zijn avond ging over magie, een reis door de tijd en een ode aan het variété.

Niet Las Vegas, maar een circustent in het Utrechtse Griftpark vormt deze zomer het decor van het nieuwe programma van Hans Klok, Hans Klok & Friends. Noodgedwongen keerde Nederlands beroemdste illusionist terug uit het Amerikaanse walhalla van het entertainment, dat als gevolg van de lockdown veranderde in een spookstad. Een jongensdroom ging aan diggelen. Klok vond zichzelf, -niet voor het eerst-, opnieuw uit, gedreven door tomeloze ambitie en welhaast maniakale liefde voor en kennis van de wereld van het illusionisme, het variété en de showbizz. 

waarom illusionist zijn niet zonder gevaar is

Je kan zomaar uitglijden over een speelkaart, maar de trucs van Hans Klok in het bijzonder zijn zo razendsnel en kosten zoveel kracht dat er veel mis kan gaan. Ze noemen hem niet voor niets 'the fastest magician'. Sommige trucs zijn eigenlijk geen trucs, maar gewoon gevaarlijke stunts. Hans Klok bidt voor elke show tot God voor een goede afloop.

in hoeverre zijn imago een illusie is

Hans Klok vindt Marlene Dietrich de ultieme illusie: zij hield tot haar dood haar imago als stralende performer vol. Klok ziet er naar eigen zeggen niet uit als hij aan het knutselen is in zijn loods, maar op het toneel verwachten mensen een bepaald beeld. Bijna een karikatuur, maar te goed om camp te zijn.

hoe zijn droom in Las Vegas in duigen viel door corona

Hans Klok wilde onderdeel zijn van die enorme entertainmentmachine in Las Vegas. Hij probeerde het meerdere malen en de laatste keer werd zijn avontuur snel afgekapt door de lockdown. Desondanks blijft hij positief. Zijn show 'Hans Klok and friends' heeft meer afwisseling en geeft veel nieuwe inspiratie voor in de toekomst.