De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek.

Theo Maassen presenteert VPRO Zomergasten 2023

nieuw seizoen vanaf zondag 23 juli

Theo Maassen (Oegstgeest, 1966) is de nieuwe presentator van het interviewprogramma VPRO Zomergasten. Maassen is cabaretier, acteur, presentator en regisseur.

'Ik ben blij en trots dat ik de nieuwe presentator van VPRO Zomergasten ben,’ vertelt Theo Maassen. ‘Ik kijk uit naar de zes ontmoetingen en de voorbereidingen daarop. Ik ben gefascineerd door de ontstaansgeschiedenis van iemands talent. Hoe heeft iemand zich ontwikkeld? Wat waren de obstakels? Is het talent, een kwestie van geluk, of pure monomanie het geheime ingrediënt dat maakt dat deze mensen zover komen? En wat heeft het iemand uiteindelijk gebracht?

'De gasten zijn mensen die per definitie excelleren in hun vak. Ik wil me laven aan de kennis en wijsheid die ze in de loop der jaren hebben vergaard. Ik wil ze proberen te begrijpen en een intermediair zijn tussen de gast in kwestie en de tv-kijker, zodat we ons gezamenlijk kunnen verwonderen over de onuitputtelijk fascinerende wereld waarin wij leven.’

VPRO-hoofdredacteur Sarah Sylbing: ‘We zijn verheugd met de keuze van Theo Maassen als presentator van VPRO Zomergasten. Wij zochten naar een gesprekspartner met veel eigen inbreng, nieuwsgierigheid en improvisatietalent. Maassen staat bekend als cabaretier die de controverse niet schuwt, maar het waren de uitzonderlijke gesprekken met kunstenaars voor zijn eigen podcast waardoor hij in het vizier kwam als opvolger van Janine Abbring.

'Zijn openheid en nieuwsgierigheid weten niet zelden onvermoede kanten van zijn gasten bloot te leggen. Dit, in combinatie met zijn podiumervaring, maakt hem zeer geschikt als presentator voor ons drie uur durende live-programma.’

Lees meer

over Zomergasten

De zomerklassieker van de VPRO sinds 1988, gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee: inspirerende mensen te vragen een avond lang fragmenten van hun keuze te laten toelichten.

Van 23 juli t/m 27 augustus 2023 is VPRO Zomergasten elke zondagavond te zien op NPO 2.

over Theo Maassen

Sinds 1990 is Theo Maassen actief als grensverleggend cabaretier en in die hoedanigheid won hij meerdere festivals en prijzen. Als acteur vertolkte hij hoofdrollen in onder andere Minoes en TBS. In 2018 regisseerde hij zelf Billy. Voor de VPRO presenteerde hij eerder drie seizoenen lang 24 uur met… Vanaf 2020 maakt hij de podcast Ervaring voor beginners, een serie gesprekken met makers uit de culturele hoek over hun vak.

Lees meer