Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren is de derde Zomergast van 2021. Janine Abbring sprak met hem op 1 augustus. Zijn avond ging over de kracht van kwetsbaarheid, zijn verwondering van de mens en het belang van luisteren naar jongeren.

De Vlaming Vermeiren geldt al decennialang als het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie en vestigde zich onder meer met functies als voorzitter van de afdeling kinderpsychiatrie bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en hoofdredacteur van vakblad De Psychiater en leidt de afdeling onderzoek van Youz, een landelijke organisatie voor jongeren met ernstige psychische problemen. Vermeiren mengt zich in tal van debatten. Hij spreekt zich zeer kritisch uit over de decentralisatie van de jeugdzorg, waardoor kinderen met complexe problemen moeilijker hulp krijgen. 

waarom we goed moeten zorgen voor jongeren in de COVID-generatie

De manier waarop de overheid is omgegaan met jongeren in de coronacrisis, onder andere met 'Dansen met Janssen', is volgens Robert Vermeiren schandalig. Hij waarschuwt voor de effecten die de coronamaatregelen op jongeren hebben op de lange termijn. Voor jongeren is samenzijn noodzakelijk in de ontwikkeling.

dit is waarom labels in de psychiatrie een gevaar zijn

Volgens Robert Vermeiren zijn we beland in een risico-psychiatrie: we maken classificaties om iemand te genezen, maar we moeten toe naar een verhalende diagnose. 'Wat is zijn intelligentie? Wat is zijn omgeving? En wat is zijn kracht?' We moeten kijken naar adaptatie en herstel. 

meer geld is niet de oplossing voor betere jeugdzorg

Robert Vermeiren erkent dat er redenen waren om het systeem aan te pakken, maar het is op een manier gebeurd waarbij je ziet dat men in Den Haag niet snapt waar zijn vak over gaat. Jongeren worden nu te lang in het systeem gehouden met te lichte zorg.