Zangeres, componist en producer Sevdaliza (Teheran, 1987) is op 8 augustus de vierde gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring sprak met haar op 8 augustus. Centraal in haar avond staan een eigen wereld creëren, als vrouw de top bereiken en autonomie.

Sevda Alizadeh, artiestennaam Sevdaliza, is een Iraans-Nederlandse zangeres, componist en producer. Sinds het debuutalbum Ison uit 2017 vestigde zij haar naam internationaal met introspectieve songs, die laveren tussen trip hop, R&B en klassiek, en met haar visueel krachtige video’s en live-shows. Ze maakte grote indruk op Lowlands in 2018 en met tachtig optredens per jaar veroverde ze Centraal- en Oost-Europa, Noord- en Latijns-Amerika en Azië waar miljoenen mensen haar muziek streamen. Ze is autodidact, runt haar eigen platenlabel en bouwt aan haar carrière op haar voorwaarden.

'ik ben de belichaming van een misfit'

Sevdaliza heeft een grote schare fans uit conflictlanden, maar vindt ook veel aanhang in gemarginaliseerde groepen als queers en trans personen. Waarom voelen zij zich verbonden met de artiest?

hoe bereik je als vrouw de top?

Sevdaliza over hoe zij als vrouw harder moet strijden om aan de top te komen.

autonomie en samenwerken als maker

Sevdaliza over de autonomie die zo belangrijk is in haar werk, de concessies die ze wel of niet doet en belangrijke samenwerkingen.