Harry Mulisch (Haarlem, 1927 - Amsterdam, 2010) was schrijver

Peter van Ingen introduceert de avond als volgt:

Het is een hele bijzondere avond die we gaan meemaken, want het is helemaal niet autobiografisch. Ik dacht als je Harry Mulisch neemt, dan zal hij het alleen maar over zichzelf willen hebben, want dat beeld is er, maar dat is dus niet zo.

Het gesprek tussen Peter van Ingen en Harry Mulisch draait om de kennismaking met televisie, de relatie tussen muziek en beeld, de schoonheid van het kwaad, Mulisch' roman De compositie van de wereld, de Tweede Wereldoorlog, zijn ideeën over vrouwen, zijn boek over het Eichmann process (Zaak 40/61, 1962), Cuba en Fidel Castro.

Harry Mulisch groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat een grote invloed op zijn werk heeft gehad. Zo schreef hij het boek Siegfried (2001) over de fictieve zoon van Hitler en Eva Braun. In 1951 debuteerde Harry Mulisch met archibald strohalm, over een schrijver die ten onder gaat aan zijn eigen creatie.

Bij het grote publiek brak Mulisch door met zijn roman De Aanslag (1982). Het boek werd zowel nationaal als internationaal geprezen en verfilmd door Fons Rademakers. Harry Mulisch' magnus opus is echter De ontdekking van de hemel uit 1992. Jeroen Krabbé verfilmde het boek  2001 als The Discovery of Heaven. De ontdekking van de hemel werd in 2007 uitgeroepen tot beste Nederlandstalige boek aller tijden.

Over zijn vermeende arrogantie zei Mulisch zelf:

"De mensen ergeren zich aan mijn arrogantie, doordat ze zelf een superioriteitscomplex hebben, dat ze voor zichzelf verbergen, zodat ze het mij kwalijk kunnen nemen."

In 2010 overleed Harry Mulisch op 83-jarige leeftijd. In 2013 zal het Harry Mulisch huis in Amsterdam open gaan als museum. Het oude woonhuis van de schrijver wordt dan onderhouden door het Letterkundig Museum.

(Foto: Harry Meijer)