Marcel Kurpershoek (1949) is Arabist, Midden-Oostenspecialist, diplomaat, ambtenaar en auteur

Marcel Kurpershoek is Midden-Oostenspecialist en Arabist en reist daarvoor veel. Tijdens zijn reizen observeert hij de lokale bevolking. Hij is al 27 keer verhuisd en heeft verschillende boeken gepubliceerd. Hij is een van de drie kenners van de orale poëzie van de bedoeïenen uit het Lage Kwartier, de grootste woestijn ter wereld. Door deze woestijn trok Marcel Kurpershoek van stam naar stam en verzamelde zodoende de verzen van de bedoeïendichters. Dit deed hij door een bezoek te brengen aan de nazaten van de grote dichters van de Arabische literatuur. Hij legde dit vast in de wetenschappelijke studie waaruit het boek Het Woeste Arabië ontstond. 

In 1981 promoveerde Kurpershoek op The Short Stories of Yusuf Idris. Hij is ambassadeur in Pakistan en Turkije geweest en is momenteel ambassadeur in Polen. Als adolescent begon hij met reizen, geïnspireerd door het boek On the Road van Jack Kerouac. 

Het laatste boek van Kurpershoek kwam uit in 2008 en heet In Limbo. Voor dit boek bracht hij vier dagen door op de grens van Syrië en Irak, te midden van Shammar, de enige bedoeïenenstam die een machtspositie heeft in Saoedi-Arabië, Irak en Syrië. Hij voert gesprekken met de lokale bevolking over de politiek in het Midden-Oosten en combineert dit met de kennis van zijn voorgangers, om zo te kijken hoe de ooit lege woestijn van de bedoeïen kon verworden tot een hel.

Met Peter van Ingen praat hij over zijn studie Arabisch, de figuur Lawrence of Arabia. zijn belangstelling voor de bedoeïenencultuur, met name voor hun gedichten, het bewind van Saddam Hussein, moslim fundamentalisme en meer. Vele fragmenten over het Midden-Oosten passeren de avond.

(Foto: Harry Meijer)