The Gift of Fate is een bedrijfsfilm van de Nederlandse superfosfaatfabrikant Albatros. Het bedrijf ontstond in 1948 nadat Amsterdamsche Superfosfaatfabriek en Verenigde Chemische Fabrieken waren samengegaan in een vennootschap. Het bedrijf ging na een aantal fusies in 1970 op in de Unie van Kunstmest Fabrieken. De film is gemaakt door Jan Edelkoort en de auteur Leonhard Huizinga (1906-1980)

Bedrijfsfilms in Nederland

Willy Mullens maakte een aantal van de vroegste bedrijfsfilms in Nederland. Samen met zijn broer Bernard was hij een pionier op het gebied van film en exploitatie in Nederland. Eind negentiende eeuw waren zij begonnen met een reisbioscoop en een aantal jaren later begonnen zij met het maken van eigen films. Glas-Industrie in Leerdam uit 1918 was de eerste bedrijfsfilm die Willy Mullens maakte. De film toont de glasindustrie in Leerdam, zoals de titel doet vermoeden, en laat zien hoe onder meer gloeilampen, straatlantaarns en schalen worden gemaakt.

Festivals en prijzen
 
Net als speelfilms en documentaires kent de bedrijfsfilm zijn eigen festivals. In Cannes worden sinds enkele jaren de Cannes Corporate Media & TV Awards uitgereikt voor films uit verschillende categorieën, waaronder: Corporate Films and Videos, TV-documentaires en Reportages (lang en kort) en de Anti-Corporate Films en Video’s. Daarnaast wordt in Antwerpen elk jaar het Festival van de Bedrijfsfilm georganiseerd, waarbij de beste films uit de Belgische bedrijfswereld worden vertoond.