U ziet drie delen van een installatie van de Servische kunstenaar Marina Abramovic. Het eerste naakte vrouwen, begeleid door gezang. In het tweede deel zijn mannen in klederdracht te zien, alleen bij hun edele delen ontbreekt de bedekking. In het derde deel rennen vrouwen in de regen rond terwijl ze hun rok omhoog tillen

Balkan Erotic Epic

Dit is een onderdeel van de installatie Balkan Erotic Epic. Dit werk reflecteert op Abramović' geschiedenis in Servië. Het werk bestaat uit dertien kanalen, die maar zelden tegelijk worden tentoongesteld.

Marina Abramović gelooft dat de mens zichzelf door erotiek op gelijke voet probeert te plaatsen met de goden: 'Volgens de folkore trouwt de vrouw met de zon of de man met de maan om de mysterie rondom creatieve energie te bewaren, en om daarnaast door erotiek in contact te raken met de onvernietigbare kosmische krachten. Mensen geloofden dat er in erotiek iets bovenmenselijks school, wat niet van henzelf kwam, maar van de goden.'

Volgens haar spelen mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen een belangrijke rol in de vruchtbaarheidsrituelen van het platteland op de Balkan: 'In rituelen zouden vrouwen openlijk hun vaginas, borsten en menstruatiebloed tonen. Mannen zouden tijdens masturbatie en ejaculatie openlijk hun penissen laten zien .'
The Life and Death of Marina Abramović

Onlangs was Marina Abramović (1946) nog te zien op het Holland Festival met een voorstelling in Carré. The Life and Death of Marina Abramović maakte ze samen met regisseur Robert Wilson.

Acteur Willem Dafoe is hier de verteller van Abramović' levensverhaal waarin de gecompliceerde relatie met haar moeder meerdere malen naar voren komt. Svetlana Spajić zingt Servische volksliederen en daar staat Antony Hegarty met fragiele, zelfgeschreven en gezongen liederen tegenover.

De rondreizende theatervoorstelling The Life and Death of Marina Abramović ging in première in Manchester op 7 september vorig jaar. Koningin Beatrix was aanwezig bij de première op het Holland Festival.

Marina Abramović

Marina Abramović is geboren in Belgrado, Servië, en presenteert zich al veertig jaar als kunstwerk. Ze is beroemd als performancekunstenaar. Zo sloeg ze zichzelf tot bloedens toe met een zweep en kerfde een pentagram in haar buik. Op deze manier stelde ze telkens haar lichaam op de proef.

In 2011 had ze een retrospectieve tentoonstelling The Artist is Present in het MoMA in New York, die ze ziet als een mijlpaal voor de performancekunst.

AVRO en EYE zonden in Close-Up een documentaire over haar uit, Marina Abramović: The Artist is Present.