Verslag van een wedstrijd van mei 2012 in de Premier League Darts waarin Raymond van Barneveld (‘Barney’) het opneemt tegen James Wade (‘The Machine’). De wedstrijd wordt gespeeld in de Metro Radio Arena in Newcastle (capaciteit 11.000 mensen)

We horen de vaste opkomstmuziek van Raymond van Barneveld (1967): Eye of the Tiger van Survivor. Van Barneveld speelde in 1984 zijn eerste officiële wedstrijd. In 1991 deed hij voor het eerst mee aan de World Professional Darts Championship (toen nog bekend als de Embassy, nu Lakeside), georganiseerd door de British Darts Organisation (BDO).

Zijn grote doorbraak kwam in 1998 toen hij - als eerste niet-Engelssprekende darter - zijn eerste Embassytitel behaalde. ‘Na dit wereldkampioenschap ontstond er een ware hype in Nederland. Miljoenen borden en pijlen gingen als warme broodjes over de toonbank en de Barney-mania was een feit', is te lezen in de biografie op zijn website.

Na een kleine impasse in zijn dartloopbaan vorig jaar – hij werd in de eerste ronde van het WK uitgeschakeld – is Van Barneveld terug: hij won vorige maand de European Darts Open. Barney staat op nummer 7 in de Order of Merit, de wereldranglijst van de Professional Darts Corporation (PDC). Raymond van Barneveld is benoemd tot ereburger van Den Haag en werd in 1999 geridderd.

Meer lezen? In 2007 verscheen de biografie Barney, het levensverhaal van een dartslegende van Arnout Verzel en Hans Willink.

De Uitslag

De wedstrijd eindigde met 7-7. Van Barneveld kwam daarmee op de vijfde plek in het toernooiklassement en James Wade op de vierde - waarmee hij doorging naar de play-offs. Lees bij het Algemeen Dagblad een gedetailleerd verslag van deze wedstrijd.

De Brit Phil 'The Power' Taylor, nummer één darter in de Order of Merit van de Professional Darts Corporation en een geduchte tegenstander van Raymond van Barneveld (Barney versloeg hem in 2007 tijdens de spannende finale van de wereldkampioenschappen), won uiteindelijk de Premier League.

James Wade: derde op de ranglijst

James Wade (1983) heeft als vast opkomstnummer Bonkers van Dizzee Rascal. Hij begon op zijn veertiende met darten. In 2007 won hij als jongste speler ooit een grote wedstrijd van de Professional Darts Corporation, de World Matchplay.

Na Phil Taylor en Adrian Lewis, staat hij op nummer 3 van PDC's Order of Merit. Privé gaat het de linkshandige darter minder voor de wind; hij is manisch-depressief en is daarvoor in 2011 een paar maanden opgenomen geweest in een kliniek. Sindsdien heeft hij zijn dartscarrière succesvol opgepakt.