Bijzondere beelden van de vogelkop prieelvogel. De mannetjes zijn jaren bezig een prieel te bouwen, en maanden om het te versieren, om zo een vrouwtje naar binnen te lokken om met haar te paren (wat maar een paar mannetjes ook echt lukt). De concurrentie is moordend dus het is belangrijk om het mooiste prieel te hebben. Uiteindelijk is ook het paren op camera vastgelegd

De prieelvogel maakt een nest dat niet bedoeld is om eieren in te leggen, maar om vrouwtjes mee te lokken. Het mannetje versiert het nest met bessen, bloemen, glimmende insecten (of menselijk afval als flessendoppen en aluminiumfolie, als dat in de buurt te vinden is) om vrouwtjes te verleiden hem een bezoek te brengen. Mannetjes spenderen zo’n 80% van hun dag aan onderhoud van het prieel. En dat terwijl (volgens dit artikel) slechts een op de dertig mannetjes uiteindelijk met een vrouwtje paart.

Van sommige soorten prieelvogels is bekend dat zij met gezichtsbedrog werken. Door optische illusies te creëren lijken de vogels groter, wat ze aantrekkelijker maakt voor de vrouwtjes. Zo maakt de grote prieelvogel een galerij van twijgjes, die eindigt op een soort binnenplaats. De steentjes, botjes en andere decoraties die hij verzamelt, rangschikt hij van klein naar groot: daardoor lijkt het mannetje groter dan hij eigenlijk is.

Meer informatie via dit artikel van Nature. Hier is ook een video te zien van een grote prieelvogel in zijn bouwwerk.

Life on Location

Voor deze aflevering van Life heeft het team drie jaar lang overal ter wereld vogels gefilmd. De vogelkop-prieelvogel komt alleen voor in West-Papoea. Een team van veertig man moest voor deze reportage drie dagen met de apparatuur door de jungle trekken. Hoofdcameraman en vogelkenner Barrie Britton sloot zich drie weken lang op in een camouflagetent op filmafstand van een vogelprieel.

Van tevoren was hij door een van de lokale gidsen gewaarschuwd om het prieel en de decoraties niet aan te raken, omdat het dan hard zou kunnen gaan regenen. Maar toen de prieelvogel de wikkel van Britton’s Snickers ontdekte, gebruikte hij die ook als versiering. Britton zag geen andere optie dan het afval te verwijderen, en daarna barstte inderdaad een hevige regenbui los.

Omdat het vrouwtje nerveus was en niet naar het prieel durfde te gaan, verplaatste Britton uiteindelijk zijn camouflagetent verder naar achteren en bedekte hem met extra vegetatie. Uiteindelijk werd er na drie weken gepaard: iets dat nooit eerder op film was vastgelegd.

Life of Birds: Finding Partners

David Attenborough

De vertelstem in Life is van David Attenborough (1926). Hij sprak voor Life alleen in, maar maakte zelf vele natuurdocumentaires voor de BBC. Beroemde reeksen van hem zijn de tien Life-series, die hij maakte tussen 1979 en 2010.

Een van deze series was Life of Birds (1998, waaraan cameraman Barrie Britton overigens ook meewerkte), waarvoor Attenborough in de aflevering Finding Partners op pad ging in Nieuw-Guinea, om daar de prieelvogel op beeld vast te leggen: te zien in de film hieronder.