Het liedje ‘Zwaar Leven’ uit het programma Zó, de dertiende theatershow van Brigitte Kaandorp uit 2010

Zwaar Leven komt uit het programma Zó

Brigitte Kaandorp bij Hier is... Adriaan van Dis
was het dertiende programma van Brigitte Kaandorp en het eerste programma na de dood van haar regisseur Bert Klunder, die in 2006 overleed. ontving positieve kritieken: ‘nu is het weer piesen in de broek van het lachen’, schreef de Volkskrant en het Algemeen Dagblad vond het een ‘erg goed programma, misschien wel het beste tot nu toe’.

In 1983 won Brigitte Kaandorp het Camerettenfestival in Delft en liet daarmee Paul de Leeuw en Hans Liberg achter zich. Een jaar later was ze te gast bij Hier is...Adriaan van Dis (VPRO) (zie foto). Met haar programma Waar gaat zij helemaal alleen heen brak Brigitte Kaandorp in 1987 nationaal door.

 

Zwaar Leven bevat het taalmodeverschijnsel ‘vocal fry’

Dat schreef wetenschapsredacteur Ellen de Bruin in het NRC Handelsblad van 10 maart 2012. Vocal fry is ‘de neiging om aan het eind van een woord of zin met een lage stem hortend en stotend te grommen of te kreunen, alsof het niet meevalt om die lage toon nog te halen.’ Ze herkent het vooral bij jonge vrouwen, maar zo besluit De Bruin haar stuk: ‘uitspraakveranderingen beginnen bij jonge vrouwen. De rest lacht ze uit. En doet ze dan na.’