flagula

erven Wim van der Linden

Flagula, gespeeld door Anthon Beeke, krijgt de mazelen. Hij moet thuis blijven, maar gaat toch stiekem naar een feestje. Daar besmet hij iedereen

Flagula from WDROTV on Vimeo.

Flagula

Flagula is een film van Wim van der Linden (in de film geschreven als Vanderlinden, red.) naar een verhaal van Willem de Ridder en Wim T. Schippers. Wim van der Linden was een televisiemaker, fotograaf en cineast. Samen met schrijver en beeldend kunstenaar Wim T. Schippers stond hij aan de wieg van klassieke VPRO-series als Hoepla, Van Oekels Discohoek en Barend is weer Bezig. Daarnaast fotografeerde hij de omslag van Ik, Jan Cremer.

Willem de Ridder is bekend als kunstenaar en oprichter van het jongerentijdschrift Hitweek.

Bekijk een selectie van de foto’s van Wim van der Linden in het Amsterdams Stadsarchief.

Flagula is een Sad Movie

De naam Sad Movies is afgeleid van het nummer Sad Movies (Make Me Cry) van Sue Thompson uit 1961. Sad Movies was een reeks films die geïnspireerd waren op de Fluxus-beweging. Deze anti-kunstbeweging in navolging van George Maciunas ‘zocht naar een manier om de scheiding tussen kunst en het echte leven weg te nemen door aardse gebeurtenissen als een lekkende kraan of een verfdoos als kunst te “framen” ’ (Thompson, Bordwell, 2010).

Andere films uit deze serie zijn Bon Appetit (Echoes of Mankind, 1965), I Love You Because (1966), Tulips (1966) en Summer in the Fields (1967).

Anthon Beeke

Anthon Beeke is een grafisch ontwerper die in 1969 doorbrak met zijn 'blote meisjes alfabet’ als reactie op Wim Crouwels New Alphabet van drie jaar daarvoor. In 2011 verscheen de documentaire Anthon Beeke – Van slagersjongen tot grafisch ontwerper, ook te zien op Uitzending Gemist. Flagula’s moeder wordt gespeeld door Ans Prijs, de moeder van Anthon Beeke.

Carry Tefsen

Carry Tefsen is hier te zien als feestganger. Het grote publiek leerde Carry Tefsen kennen door haar rol als Mien Dobbelsteen in de VARA-serie Zeg 'ns AAA. Maar ook in Flagula speelde ze al een rolletje. De tweede schermredactie vroeg haar hoe ze bij Flagula betrokken raakte:

‘Begin jaren ’60 speelde ik in 't Braasemer studentencabaret, geregisseerd door Jaap van der Merwe, en daar leerde ik Ruud Engelander en Lily van der Bergh kennen. We werden goede vrienden. Tot mijn verbazing zie ik Ruud, Lily en Frank Sanders op het gedroomde feest verschijnen in deze ongelooflijk trage film. Allemaal jong en beeldig. Leuk om te zien.’
 

advertentie