Glengarry Glen Ross is een film uit 1992, geregisseerd door James Foley en gebaseerd op een toneelstuk uit 1982 van David Mamet. Het is een film over een kantooroorlog van allen tegen allen, met een buitengewoon sterke cast. In de Nederlandse theaters is eind 2009 een Nederlandse versie van het toneelstuk opgevoerd

 

Glengarry Highlands en Glen Ross Farms

David Mamet

De namen uit de titel verwijzen naar twee landgoederen die in de film genoemd worden.

Glengarry Glen Ross (James Foley 1992) is gebaseerd op het met de Pulitzer Prize bekroonde toneelstuk uit 1982 van David Mamet (lees hier het volledige script). Mamet werd geïnspireerd door zijn eigen ervaringen bij een makelaarskantoor. Zelf had hij er moeite mee om 'waardeloze grond te verkopen aan oudere mensen die het zich niet konden veroorloven'.

Maar hij keek met verwondering naar de harde verkopers, die onbeschaamd zand of moerasland verkochten: ‘Ze waren verbazend. Ze waren een natuurkracht … Het waren mensen die hun hele leven nooit voor een salaris gewerkt hadden, die voor hun brood afhankelijk waren van hun scherpzinnigheid en charme. Ze verkochten zichzelf.’ (Uit: Christopher Bigsby, The Cambridge Companion to David Mamet, Cambridge University Press 2004).

Hollywood was niet meteen enthousiast over de verfilming van het stuk: 'It's got no women, it's got no sex, it's got no violence and it's got no special effects,' zei acteur Jack Lemmon, hier te zien als verkoper Shelley Levene. 'Dus ook al heeft het stuk de Pulitzer Prize gewonnen, het heeft niets waar de studio’s in geïnteresseerd zijn' (Bron: New York Times). Producer Jerry Tokofsky moest vijf jaar met het script leuren om het voor elkaar te krijgen.

Het Salesteam: Blake spreekt Shelley Levene, Ed Moss, Gearge Aaronow en John Williamson toe

©David Shankbone, Alec Baldwin in 2008

Alec Baldwin (1958, de oudste van de vier acterende Baldwin broers) speelt Blake, een personage dat niet voorkomt in het toneelstuk van Mamet, maar is toegevoegd aan het filmscript. In het toneelstuk is Mitch & Murray, het kantoor dat Blake hier vertegenwoordigt, alleen op de achtergrond aanwezig. Sinds 2006 speelt Baldwin Jack Donaghy, ook een succesvol zakenman, in de comedyserie 30 Rock.

Jack Lemmon (1925-2001) speelt verkoper Shelley Levene, de man die hier de koffie wil pakken. Gil Gunderson, de onfortuinlijke zakenman uit de animatieserie The Simpsons (die een van zijn vele banen wist te behouden door zijn eigen huis duizenden keren aan zichzelf te verkopen) is op Levene gebaseerd.

Ed Moss, de man aan wie Blake zijn horloge toont, wordt gespeeld door acteur Ed Harris. De andere mannen in de ruimte zijn George Aaronow (Alan Arkin) en leidinggevende van het salesteam, John Williamson (Kevin Spacey).

Iets gemist van Blake’s tirade? Lees de hele speech hier nog een keer rustig na.

The F-Word: 'Death of a fukcing salesman'

Met deze variatie op de titel van een ander toneelstuk over de harde wereld van de sales (Death of a Salesman, Arthur Miller 1949) zou de cast van Glengarry Glen Ross voor de grap hebben verwezen naar hun eigen film.

Het woord fuck (en afgeleiden daarvan) wordt namelijk (volgens IMDb) 138 keer geuit in de film. Voor shit en variaties daarop is dat zo’n 50 keer.

De Rolex Oyster Perpetual Day-Date

Het horloge 

Blake's gouden horloge

Blake draagt een Rolex Oyster Perpetual Day-Date (met president band). De Day-Date was het eerste horloge dat de dag én datum volledig weergaf. Het is verkrijgbaar in goud of platinum en er is keuze uit veel verschillende talen om de dag in weer te geven.

In 1992 was dit type horloge in Nederland te koop voor 25.720 gulden. Nu zijn ze te koop op E-Bay voor zo'n 10.000 euro.

Vrij vertaald van de Rolex website: 'Rolex horloges worden al lang geassocieerd met hen die de loop van de geschiedenis mede bepaald hebben. Wat hun visie, hun talenten, hun prestaties ook waren, wat deze uitzonderlijke mannen en vrouwen gemeen hebben is vaak hun horloge: de Day-Date.'

Met dank aan de Rolex-specialist van Schaap en Citroen Juweliers.