moby dick

guy ben ner

Samen met zijn dochter maakt Guy Ben-Ner een homevideo die het verhaal van Moby Dick vertelt

Zijn werk wordt gekenmerkt door een vorm van huiselijkheid met een duidelijke Do-it-yourself aanpak. Zo speelt zijn film Stealing Beauty in verschillende voorbeeldkamers van Europese filialen van IKEA en transformeert Ben-Ner zijn keuken om tot een bar en zeepschip in het hier getoonde Moby Dick. De stijl van Moby Dick brengt Buster Keaton in herinnering, de slapstickmeester uit de jaren '20: eenvoudige shots, gedraaid met één camera, gebruikmakend van simpele filmtrucs, die slechts een suggestie van realisme geven.
 
Evenals Buster Keaton werkt Ben-Ner samen met zijn familie. In Moby Dick wordt de rol van scheepsjongen Pip gespeeld door Ben-Ners zesjarige dochter. Het volledige werk is momenteel te zien in het MoMA in New York en online.
 
Moby Dick


Dit is een klassieker van Herman Melville uit 1851. Het verhaal bestaat uit de verslaggeving van de zeeman Ishmael die meereist op de walvisvaarder Pequod. Het schip wordt aangevoerd door kapitein Ahab, die maar één doel heeft op de reis: revanche nemen op Moby Dick, de witte potvis die op een vorige reis zijn schip heeft gesloopt en zijn been heeft afgebeten.

Scheiding

In de afgelopen jaren is Ben-Ner gescheiden van zijn vrouw en zijn zijn kinderen opgegroeid. Daarmee is ook zijn werk veranderd naar video’s vol twijfel over de scheiding tussen werk en persoonlijke relaties en succes in de kunstwereld en de commercie die hierbij komt. Lees hier een interview met Ben-Ner waarin hij meer vertelt over zijn recentere werk.

 
advertentie