on the road & into the wild

cinéart, a-film

Een fragment uit de gloednieuwe verfilming van Jack Kerouacs beat boek 'On the Road', gevolgd door een fragment uit Into the Wild waarin hoofdpersoon Chris McCandless eindelijk de wildernis intrekt en de eenzaamheid van Alaska opzoekt. Het enige wat hij bij zich heeft is zijn rugzak. Vervolgens zien we hem in de natuur, bij zijn ‘Magic Bus’

On the Road

In de auto, rijdend door Willcox, Arizona, zitten vijf mensen. Het vaste reisgezelschap bestaat uit Sal Paradise (Sam Riley, ook bekend als Ian Curtis in Control), Dean Moriarty (Garrett Hedlund), die getrouwd is met Marylou (Kristen Stewart). Daarnaast zijn er twee lifters, de man die bij het raam zit is Alfred (Rocky Marquette). De man met de hoed is Jake La Botz die een variatie op zijn nummer ‘Hard to love what you kill’ zingt.

De film On the Road (Walter Salles, 2012) is gebaseerd op het boek van Jack Kerouac (1922-1969), die samen met zijn vriend Neal Cassady door Amerika reisde (1926-1968). Het karakter Sal Paradise is gebaseerd op Jack Karouac en Dean Moriarty op Neal Cassady. Wat de vrienden meemaken is grotendeels autobiografisch. Hoewel geschreven in 1951, werd het boek pas voor het eerst gepubliceerd in 1957. On the Road wordt nog steeds over de hele wereld verkocht en gelezen. Het originele manuscript van het boek is in 2001 voor 2.2 miljoen dollar verkocht.

Meer info over het boek en de film is te vinden op de officiële website.
De Beat Generation

Jack Kerouac

De kern van de Beat Generation van de jaren ’50 draait om het boek ‘On the Road’ van Jack Karouac en het werk van de schrijver en dichter Allen Ginsburg. In de Beat Generation gaat het om het opdoen van intense ervaringen. Daarnaast zijn ze ervan overtuigd dat de hoge cultuur en de academische wereld net zo goed creatieve genialiteit kunnen opleveren als de onderkant van de maatschappij. In het begin was de Beat Generation apolitiek. In de loop van de tijd veranderde dit echter.

Into the Wild

Deze film van Sean Penn vertelt het waargebeurde verhaal van Chris McCandless (gespeeld door Emile Hirsch). De topstudent en atleet geeft na zijn afstuderen al zijn spaargeld aan het goede doel en laat zijn bezittingen achter. Hij lift naar Alaska, naar de wildernis.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer, die de avonturen van Chris McCandless opschreef nadat hij dood gevonden was in een verlaten Fairbanks Citybus op de Stampede Trail in Alaska.

Ron Lamothe begon rond dezelfde tijd dat Sean Penn Into the Wild maakte, met zijn documentaire over Chris McCandless: ‘The Call of the Wild’.

Kristen Stewart

In beide fragmenten zien we actrice Kristen Stewart, bekend om haar droevige blik. Ze werd wereldwijd beroemd door haar vertolking van Bella Swan in de verfilming van de Twilight-boekenreeks, waarin ze verliefd wordt op vampier Edward Cullen, gespeeld door Robert Pattinson. Het laatste deel van deze saga komt dit jaar november uit.

In Into the Wild speelt ze Tracy Tatro, die als een blok voor de avontuurlijke hoofdpersoon Chris McCandless valt. In On the Road speelt ze de vrijgevochten Marylou, een van de echtgenotes van Dean Moriarty, die een lange tijd met de vrienden meereist.

De muziek van 'Into the Wild'

Het nummer dat te horen is in het fragment is No Ceiling van Eddie Vedder. Eddie Vedder, frontman van de rockband Pearl Jam, maakte de muziek voor deze film. Er kwam ook een gelijknamige cd uit met alle muziek. Het boek dat Chris in het fragment leest is Family Happiness and Other Stories van Lev Tolstoj.

advertentie