In het fragment: pure bergweiden, (volks)dansen, onschuldige geitjes en lammetjes, overweldigende natuur en klederdracht: dit beeld is Europese folklore ten top

Song of Norway

De film Song of Norway (Andrew L. Stone, 1970) is gebaseerd op de gelijknamige succesvollere operette, die in de jaren '40 op Broadway werd uitgevoerd en gebasseerd was op het boek Song of Norway. Dit boek, geschreven door Milton Lazarus en Homer Curran, gaat over het vroege leven van de Noorse componist Edvard Grieg en zijn weg naar succes.

Al in 1946, vlak nadat de operette eindigde op Broadway, kocht Universal de filmrechten van Song of Norway om een verfilming te maken. Door geldproblemen kon de film toen echter niet opgenomen worden.

Noorse Folklore

Het lied dat te horen is in het fragment is Freddy and his Fiddle, gebaseerd op Edvard Griegs Norwegian Dance No. 2. De jongen en het blonde meisje die door de weide lopen, zijn Edvard Grieg (Toralv Maurstad) en Nina Grieg (Florence Henderson).

Via Facebook vroeg de Tweede Scherm redactie om welke Noorse klederdracht het gaat in dit fragment. Uit uw reacties blijkt dat het waarschijnlijk gaat om klederdracht, of Bunad, uit Setesdal, en - zelfs zonder dat we daarnaar vroegen - dat op de foto's mogelijk sprake is van de Laus of Halling Dans.

In Noorwegen verschilt de traditionele klederdracht per regio. Hier zijn de verschillende soorten Noorse klederdracht in beeld gebracht.

Met dank aan: Ingrid Nordeide Kuiper, Victor Sijthoff, Janet Verheijen, Thérèse Boudry, Erne Buchter, Debora Douma, Pernille Kveseth, Lilianne van der Meijden, Hanne Verwoert, Vera Van Etten Ankersen, Michiel Koperdraat, Janine Bergman, Lydia Reuter en Guy Donner.

Edvard Grieg

De moeder van Edvard Grieg (1843-1907) Gernie Judith Hagerup, studeerde zang en piano en werd de eerste lerares van de componist. Zijn oom was de violist Ole Bull. Grieg had een enorme bewondering voor zijn oom, die in de jonge Edvard Grieg een talent herkende toen Grieg wat van zijn eigen composities voor Bull speelde. Hij werd naar het conservatorium in Leipzig gestuurd. Een van zijn dromen was de folkoristische muziek van Noorwegen in andere landen ten gehore te brengen. Als hij terug naar Bergen gaat, ontwikkelt hij een eigen Scandinavische stijl. Hij trouwt met zijn nicht Nina Hagerup, een zangeres die zijn werk over Europa zal verspreiden. Bekend is hij vooral van zijn Peer Gynt-suites.

Er bestaat een Edvard Grieg Museum in het Noorse Bergen, volledig gewijd aan de componist. Het museum is gedeeltelijk gevestigd in het oude huis van Grieg.