De driedelige serie The Chinese are Coming gaat over de impact van de economische en culturele expansie van China in Afrika en Zuid- en Noord-Amerika. Dit is een fragment uit aflevering 2 waarin presentator Justin Rowlatt van Brazilië naar Noord-Amerika reist

In deze aflevering worden de gevolgen van de Chinese expansie voor het milieu en de economie in Brazilië behandeld. Zo worden er voor het verkrijgen van brandstof voor het smelten van ijzer dat naar China gaat, illegaal regenwoudbomen gekapt om houtskool van te maken.

Uit de V.S. verdwijnen bedrijven en machines naar China. In de serie vertelt presentator Justin Rowlatt hoe China niet alleen de economische balans, maar ook de machtsposities van de wereld verandert.

De beelden in het fragment werden begeleid door het nummer Forgive van Burial.

Thomas Friedman

Thomas Friedman begon in 1981 bij de Times als bureauhoofd in Beirut. Vanaf 1995 is hij de buitenlandcolumnist. Hij heeft drie keer de Pulitzerprijs gewonnen voor zijn werk. Tweemaal won hij deze voor zijn internationale verslaggeving over eerst Lebanon en later Israël. Zijn meest recente Pulitzer won hij in 2002 voor zijn commentaar.

Sinds 2005 is hij jurylid van de Pulitzerprijs. Over de Arabische lente schreef hij: “…de Arabische lente begon omdat de Arabische volkeren niet meer vreesden voor hun leiders – maar de lente komt tot stilstand omdat de Arabische volkeren niet opgehouden zijn elkaar te vrezen”.

Justin Rowlatt

Justin Rowlatt is de presentator van The Chinese are Coming en nieuwsverslaggever. The Independent omschreef Rowlatt als een jonge man die zich soms te clownesk gedraagt, maar uiteindelijk toch een betrokken gids is. Hij weet hoe hij een serieus en belangrijk verhaal over moet brengen.

Voor Newsnight (waaruit we eerder het fragment met Gordon Brown zagen) leefde hij en zijn familie een jaar lang als een 'Ethical Man', waarbij hij zoveel mogelijk probeerde zijn CO² uitstoot te beperken. In een blog probeert hij uit te vinden wat individuen kunnen doen tegen klimaatverandering.

In het reisprogramma India on Four Wheels (2011) gaat Justin Rowlatt op roadtrip om te kijken naar de groeiende problemen waar India mee geconfronteerd wordt door het toenemende autogebruik in het land.

Momenteel werkt Rowlatt voor BBC Business. Op BBC World Service is hij onder andere 18 augustus te zien in In the Balance, waarin hij onderzoekt wat er achter de headlines in het nieuws zit.