this american life

Chris Ware

Amerikanen vertellen waargebeurde verhalen rond een bepaald thema

This American Life

Het radioprogramma met ware verhalen rond één thema

In This American Life vertellen (meestal doorsnee) Amerikanen waargebeurde verhalen rond een bepaald thema. Het radioprogramma won vele prijzen en is uitgegroeid tot de populairste podcast van Amerika. In 2007 en 2008 zijn er twee TV-seizoenen gemaakt van This American Life: de serie won 3 Emmy awards. Het complete TV en radio-archief en de podcasts vind je hier.

Eerder dit jaar trok het programma voor het eerst een uitzending terug, over de arbeidsomstandigheden bij Foxconn: een Chinese producent van Apple hardware. Een ooggetuigeverslag over de slechte omstandigheden in de fabrieken bleek vals te zijn. Lees meer over de zaak in dit artikel van Wired Magazine, en in deze blog de reactie van bedenker, maker en presentator Ira Glass.

Bekijk hier een college van Ira Glass over 'the art of storytelling'

Chris Ware

De onconventionele, maar populaire Amerikaanse cartoonist

Chris Ware (1967) brak door toen de striptekenaar Art Spiegelman (bekend van Maus) hem mee liet werken aan het grote stripblad RAW. In 1994 startte Ware zijn eigen stripserie: The ACME Novelty Library, over het semi-autobiografische figuurtje Jimmy Corrigan. Met Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth won Ware in 2001 als eerste striptekenaar de Guardian First Book Award.

Chris Ware's werk - verschenen in o.a. The New Yorker en The New York Times en tentoongesteld in diverse musea en art galleries - is online te vinden in de ACME Novelty Archive. Bekijk hier een fotoreportage van Chris Ware's huis vol pop culture memorabillia, en lees bij NYC Graphic een uitgebreid profiel van de cartoonist.

Plots

De Nederlandse versie van This American Life

'Plots' brengt 'Wonderlijke ware verhalen in 45 minuten': onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet.

Plots is gebaseerd op This American Life en wordt vervaardigd door de makers van de bekroonde VPRO-serie 1 Minuut.

advertentie