vpro atlantis: chet baker

Erik Lieshout, 1988

We horen My Funny Valentine. De foto op de albumhoes toont een nog jonge, frisse Chet. Dan komt de oude, vervallen en verslaafde Chet van 1987 De Kroeg in Amsterdam binnen waar hij die avond gaat optreden. Er volgt een stuk van een interview met Chet, doorsneden met het optreden in De Kroeg

Het turbulente leven van een jazztrompettist

Chet Baker

Oudjaarsavond 1987, De Kroeg, Amsterdam. We zien: Chet Baker (1929-1988) - uiteraard - op trompet, George Coleman op tenorsaxofoon, Kirk Lightsey op piano, Herman Wright op de bas en Roy Brooks achter de drums.

Baker groeide op met muziek: zijn vader was gitarist en speelde in lokale countrybands. Rond zijn tiende levensjaar kreeg Chet een trombone, maar in zijn jonge tienerjaren verruilde hij het in zijn ogen onhandige instrument voor de trompet. In 1953 kwam zijn eerste album uit, en vanaf 1955 combineerde hij trompetspel met zang.

De jaren ’60 bracht Chet Baker vooral door in Europa. Als heroïneverslaafde raakte hij vaak in de problemen: door drugs en geweld verloor hij zijn tanden. Desondanks ging hij in de jaren ’70 (met kunstgebit) verder met muziek maken.

In mei 1988 overleed Chet Baker door een val uit een raam van het Amsterdamse Prins Hendrik hotel. Tien jaar na zijn dood verscheen er een plaquette ter nagedachtenis aan hem op de gevel van het hotel (zie foto).

Over het woelige leven van Chet Baker is de documentaire ‘Let’s Get Lost’ (1988) gemaakt. Voor zijn tachtigste geboortedag zond Plaats van Herinnering een nagedachtenis aan Baker uit. Op dit moment wordt gewerkt aan een film over de legendarische jazztrompettist: 'The Prince of Cool'.

 

Dit fragment was al twee keer eerder bij Zomergasten te zien

Terugblik

Jan Wolkers en Connie Palmen lieten in Zomergasten beiden hetzelfde fragment uit Atlantis zien. Jan Wolkers als bewonderaar van Chet Baker: hij zegt dat in zijn boeken ook vaak personen terugkomen die op eenzelfde manier ten onder gaan. Connie Palmen, Zomergast in 1996, sprak naar aanleiding van het fragment over de consequenties van roem.

My Funny Valentine

In 1952 scoorden Chet Baker en het Gerry Mulligan Quartet (een van de belangrijkste cool jazz groepen) een enorme hit met hun uitvoering van 'My Funny Valentine'. Dit nummer verschijnt op het album ‘Dream a Little Dream’. De tekst:

My funny valentine

Sweet comic valentine
You make me smile with my heart
You're looks are laughable
Un-photographable
Yet, you're my favorite work of art
Is your figure less than Greek?
Is your mouth a little weak?
When you open it to speak
Are you smart?
But don't change a hair for me
Not if you care for me
Stay little valentine, stay
Each day is Valentine’s Day.

Het origineel van ‘My Funny Valentine’ stamt uit de Broadway musical 'Babes in Arms', waar Mitzi Green het lied voor het eerst op 14 april 1937 zingt. Maar het nummer verwierf zijn huidige bekendheid met de vertolkingen van - naast Baker - onder andere Frank Sinatra en Miles Davis. Klik hier voor de uitvoering van Chet Baker.