Wall-E is de enig overgebleven robot die geprogrammeerd is om de wereld, door de mens verlaten, op te ruimen. Eve is een nieuwe robot, die als taak heeft een plant op aarde te vinden en is daar volledig op gefocust tot ze Wall-E beter leert kennen

Ben Burtt

Geluid was al vanaf de eerste schetsen voor de film heel belangrijk. Veel geluiden zijn nagemaakt met apparaten of objecten in de studio. Omdat er geen set is en de wereld helemaal opnieuw gecreëerd is, moest ook voor elke robot, elke omgeving, elke beweging, een geluid verzonnen worden.

De geluidsontwerper van Wall-E is Ben Burtt. Hij heeft onder andere het iconische geluidsontwerp gedaan voor de eerste Star Wars-films. Wie herinnert zich niet het geluid van de laserzwaarden? Voor Eve’s lasergeweer gebruikte hij een grote veer. Als je daar op slaat, maakt het een ‘pieuw’ – geluid. Dit komt doordat hoge frequenties sneller gaan dan lage. Als je laag op de veer luistert, komen de hoge frequenties eerst, dan de middelste en de laagste. Dan krijg je het unieke geluid van het lasergeweer van Eve.

Krijg hier een korte impressie van de werkwijze van Ben Burtt.

De stemmen van Wall-E en Eve

Voor het creëren van de stemmen van Wall-E en Eve ging geluidsontwerper Ben Burtt er eerst vanuit hoe de robot natuurkundig en technisch zou werken en vervolgens keek hij naar de emoties. De geluiden zijn gebaseerd op het karakter van de robot. Zo moest Wall-E verdrietig maar hoopvol klinken.

Het geluid van de banden van Wall-E komt van een oude generator die in de oorlog werd gebruikt om de radio’s te laten werken. Als Wall-E sneller moet gaan rijden, komen er meer geluiden bij, waaronder die van de inertia starter, een apparaat waarmee oude vliegtuigen werden gestart.

De stemmen van Wall-E en Eve zijn in eerste instantie ingesproken door personen, voor Wall-E is dit Ben Burtt zelf. Eve is ingesproken door Elissa Knight. Vervolgens zijn deze stemmen vervormd met computergeluiden. Bij Eve door een keyboardgeluid toe te voegen aan haar stem en bij Wall-E met een techniek van een digitale pen die de toon en het volume verandert.