In dit fragment uit het programma 'Waskracht!' gaat Rob Muntz op bezoek bij Willibrord Frequin

Het experimentele jongerenprogramma van de VPRO: Waskracht!

In de tien jaar dat Waskracht! op de buis was, werkten onder meer Roland Duong, Gideon Levy, Lernert Engelberts, Rob Muntz en Paul Jan van de Wint bij het programma. De laatste twee maakten dit item. VPRO-hoofdredacteur Hans Maarten van den Brink typeerde het duo ooit als een ‘permanent bedrijfsrisico’, omdat zij in hun werk voortdurend de grenzen opzochten.

Voor Waskracht! maakten Muntz en Van de Wint een aantal opzienbarende reportages; zo liet Rob Muntz een Amerikaanse televisiedominee ‘godverdomme’ zeggen en ageerde hij in Oostenrijk tegen Jörg Haider en diens FPÖ door, verkleed als Adolf Hitler, rond te marcheren met een fles Zyklon B. De laatste reportage zorgde voor veel opschudding en betekende het einde van de samenwerking van Muntz en Van de Wint met de VPRO.

De Week van Willibrord

Willibrord Frequin

Willibrord Frequin maakte in de jaren negentig De Week van Willibrord, waarmee hij misstanden aan de kaak stelde door de verantwoordelijken met een draaiende camera te overvallen. Zijn werkwijze was niet onomstreden.

Lees hier een interview van Coen Verbraak waarin Willibrord Frequin zijn werkwijze toelicht.

Muntz en Van de Wint

Hoewel het item alle schijn heeft van eenvoudig lol trappen, hadden de makers wel degelijk een motivatie voor hun methode. De televisie moest eens flink opgeschud worden, vonden zij.

"Dat nare ons-kent-ons-sfeertje bij de televisie heeft geleid tot ongeschreven wetten die dicteren wat je wel en niet mag doen. Dat accepteren wij niet, wij hebben onze eigen ethiek. Politici, sporters, bekende Nederlanders; iedereen heeft tegenwoordig mediatraining gehad, zodat men kritische vragen eenvoudig kan pareren. Ze draaien eromheen, ketsen de vraag terug en het achterste van de tong krijg je niet te zien. Wij stellen geen kritische vragen, wij gaan gewoon mee. Muntz spiegelt ze, confronteert ze met zichzelf. Veel mensen weten daar geen raad mee, en laten dan hun masker vallen", aldus Paul Jan de Wint in een interview met Vrij Nederland (december 1999).

'Door jezelf misschien nog wel erger te maken dan degene die je wilt aanpakken, wordt de boodschap alleen maar sterker'.

Na hun vertrek bij de VPRO maakte het duo nog een aantal opmerkelijke programma's

Na Waskracht!

Zo zorgde hun RVU-programma God bestaat niet in 2005 voor veel boze brieven en zelfs Kamervragen van de SGP en ChristenUnie. Hetzelfde jaar maakt het duo Milieuridders voor LLiNK. Nadat Rob Muntz in een jagerskostuum suggereerde een giraffe te hebben afgeschoten, kon het duo ook bij de groene omroep vertrekken. In BN/De Stem lichtte een boze Muntz het voorval toe.

‘Op het moment dat ik een giraffe in het vizier heb, gaat het beeld op zwart en hoor je een knal. Daarna zie je mij met een opgezet giraffehoofd in mijn hand. De hele jagerswereld over de zeik: “wij jagen hier helemaal niet op giraffes”. Hallo! Moet ik er dan bij zeggen: het is niet e-hecht, het is i-ro-nisch. Rot op. Je doet het voor de goede verstaander. Of moet ik soms twee programma's gaan maken, een voor de mensen die het begrijpen en een met de waarschuwing er bij dat het grappig is bedoeld en dat ze moeten begrijpen dat ik eigenlijk iets anders wil zeggen, dat er een dubbele bodem in zit’ (april 2006).

Hun laatste grote wapenfeit was het exclusieve interview met Geert Wilders in 2008. Wilders had voor zijn film Fitna een fragment gebruikt uit een interview van Rob Muntz, maar hier vooraf geen toestemming voor gevraagd. Als goedmaker sprak de PVV-leider twee uur lang exclusief met Muntz en Van de Wint.