Filmmaker Harmony Korine verbeeldt met zijn “VHS-band from hell”, Trash Humpers, op ongestructureerde wijze het leven van een groep slopende hangbejaarden

Ode aan vandalisme
In 2009 maakt Harmony Korine, bekend van Kids (1995), Gummo (1997) en, recenter, Spring Breakers (2012), de “film” Trash Humpers. Korine noemt zijn project een “ode aan vandalisme” en hoewel de kritiek op zijn Humpers verdeeld is, komt deze ode bij alle recensenten over.

De bejaarden berijden vuilnisbakken, slopen verlaten woningen en hebben orale seks met blaadjes. Ze combineren dit met huiveringwekkend giechelen om toiletpotten, gluren en moorden.

Dit alles wordt door de filmmaker opgenomen op een oude videocamera en op verstrooide, ongestructureerde wijze aan elkaar gemonteerd. Het resultaat: 75 minuten aan vuil en geweld in home video-kwaliteit.

Korine speelde lang met het idee om de voltooide banden, geheel of slechts fragmenten ervan, naar willekeurige mensen over de post te verzenden of bij hen op de stoep achter te laten.

Harmony Korine
Op zijn negentiende schreef Korine al het script voor Larry Clarks ‘Kids’, een drama over seks en drugsgebruik onder tieners in New York City. Twee jaar daarna debuteert hij als regisseur met Gummo, een eigen verhaal over een jongen die opgroeit in het door een orkaan verwoeste dorp Xenia in Ohio.

Zijn films kenmerken zich door veel symboliek en het ontbreken van een lineair plot. In de David Letterman Show legt Korine in 1997 uit dat hij films niet ziet “zoals ze de laatste 100 jaar worden gemaakt”. In plaats van een verhaal met een plot maakt hij liever een film waarbij het verhaal “alle kanten op gaat.”

Spring Breakers

In april 2013 verscheen Spring Breakers in de Nederlandse bioscopen. Een speelfilm waarmee de filmmaker kritiek levert op de oppervlakkigheid van de Amerikaanse Spring Break ‘traditie’.