La grande bellezza

(Cinemien)

La grande bellezza is een film over kunstjournalist Jep Gambardella (Toni Servillo) die zijn leven overdenkt. Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Rome en verwijst naar La dolce vita (1960) en Roma (1972) van de beroemde Italiaanse regisseur Fellini.

Het fragment toont een scène aan het eind van de film. In de scène is te zien hoe een vlucht flamingo’s zich op het balkon van Jep bevindt. Naast de flamingo’s zitten ook een 104-jarige missiezuster uit Afrika en haar begeleider. De zuster is in de film een heilige: een santa.

Cinema.nl schreef over La grande bellezza:
‘Aan het begin van het wervelende psychodrama La grande bellezza krijgt een Japanse toerist in Rome een hartaanval. Stendhal-syndroom is de suggestie. Bezweken aan de schoonheid van de Eeuwige Stad. Maar net als in die andere grote film over Rome - Fellini's La dolce vita (1960) - gaat er achter die grote schoonheid en dat zoete leven een existentiële leegte schuil. Jep Gambardella (prachtig gespeeld door Sorrentino-lieveling Toni Servillo) heeft die leegte altijd ontkend, maar na zijn 65ste verjaardag wordt hij er ineens hard mee geconfronteerd, en gaat hij op zoek naar zin en inhoud achter al die prachtige, Romeinse façades.’
advertentie