Capote is een film over Amerikaanse schrijver Truman Capote hoe hij zijn wereldberoemde boek In cold blood schreef.

Het fragment toont Capote in de gevangenis. Hij bezocht hier Richard ‘Dick’ Hickock en Perry Smith die er beiden van verdacht werden dat ze in Holcomb, een klein dorp in Kansas, acht leden van de familie Clutter om het leven hadden gebracht. Door de twee verdachten te volgen en een vriendschappelijke relatie met ze te ontwikkelen kon Capote een zeer indrukwekkend non-fictie verhaal over de moordzaak en het dorp schrijven.

In het fragment is te zien hoe Smith Truman vertelt over het uitstel van executie die hij en Hickock hebben gekregen. Capote, op zoek naar een passend einde voor zijn boek, worstelt met de emotie die hij hierbij moet voelen. Enerzijds betekent het dat zijn vriend langer in leven is, anderzijds is het een zeer onbevredigend einde van wat hij verwacht dat zijn beste boek ooit wordt.

'Truman Capote, you've got a lot to answer for'

Capote legt de focus niet op de moordenaar, maar op de manier waarop die in beeld wordt gebracht. Het stelt belangrijke vragen zoals: wat is de schrijver verschuldigd aan zijn onderwerp en kan iemand twee totaal tegenovergestelde motieven hebben om iets te doen? 

- Mark Kermode in de Guardian, 2006