Als tweede Zomergast van 2018 ontvangt Janine Abbring komende zondag Nederlands meest succesvolle voetbalcoach Louis van Gaal. Wat komt er voorbij tijdens zijn avond en waarom moet je kijken? Vijf redenen:

1. Hij neemt ons mee in zijn levensverhaal

Van Gaal over Zomergasten: ‘Het is een eer om gevraagd te worden. Hoewel het niet als een verrassing kwam, want vorig jaar was ik ook al gevraagd! Het zal een avond worden over de mens en de coach Louis van Gaal. Voor mijn familie zal het herkenbaar zijn, voor de rest van Nederland eventueel een openbaring.’

Tijdens de uitzending van Zomergasten neemt Van Gaal ons mee langs belangrijke momenten in zijn leven. Hij groeide op in de Amsterdamse Watergraafsmeer en laat zien waar hij in zijn jeugd op televisie naar keek. Als voetballer begon Van Gaal zijn carrière bij het B-elftal van Ajax en FC Antwerp, waarna hij voor Telstar en Sparta voetbalde.

Ook was hij elf jaar lang gymnastiekleraar op de LTS Don Bosco, waarna hij na een korte carrière bij AZ in dienst trad bij Ajax om daar Leo Beenhakkers assistent te worden. Nadat deze in 1991 vertrok nam Van Gaal het stokje van het eerste elftal over. Zowel de ALO als Van Gaals periode in Antwerpen komen in de uitzending aan bod.

2. Hij vertelt hoe hij in Michels' voetsporen is getreden

Als kleine jongen woonde Van Gaal om de hoek van stadion De Meer, waar Ajax de trainingen afwerkte onder leiding van ‘generaal’ Rinus Michels (1928 – 2005). Als Van Gaal vroeger na school naar deze trainingen kwam kijken, had hij meer aandacht voor coach Michels dan voor de spelers van Ajax. Dat deze Zomergastenavond deels in het teken van deze andere succesvolle coach staat is dan ook niet verwonderlijk.

Als jonge jongen begon Van Gaal al een carrière als coach te overwegen. Hij voltooide eerst de lerarenopleiding aan de ALO en werd net als Michels gymleraar. Van Gaal noemde Michels ‘de godfather van het totaalvoetbal’ en trad later in zijn voetsporen als trainer van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands Elftal.

Tijdens Zomergasten zien we onder andere hoe Michels de Ajax-selectie toespreekt in de voorbereiding van de Europa Cup I-wedstrijden tegen Real Madrid in 1967. In beeld komen onder andere Johan Cruijff, Piet Keizer en Van Gaals grote idool Henk Groot.

3. We gaan terug naar het mislukte EK van 1996

Ondanks de talentvolle generatie voetballers – met onder andere Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp en Phillip Cocu – presteerde Nederland slecht op het EK van 1996.

Sluimerende conflicten in de spelersgroep kwamen tijdens het toernooi tot een uitbarsting, waarna bondscoach Guus Hiddink Edgar Davids naar huis stuurde. In Zomergasten laat Louis van Gaal een fragment zien uit een aflevering van Andere Tijden Sport over het debacle van 1996.

Deze uitzending kwam Van Gaal later nog goed van pas: in de voorbereiding op het succesvol verlopen WK 2014 liet hij de spelersgroep van het Nederlands Elftal naar deze documentaire kijken. Met als boodschap: dit laten we niet meer gebeuren. Oranje werd uiteindelijk derde op het WK in Brazilië. 

4. We zien hoe hij omgaat met verlies

Naast het voetbalveld maakte Van Gaal een zware periode door toen zijn eerste vrouw Fernanda in 1994 overleed aan kanker. Ook deze periode komt tijdens Van Gaals Zomergastenavond aan bod.

In oktober 1993 kwam het nummer Hero van Mariah Carey uit. Het werd een wereldwijde hit, en ook in huize Van Gaal werd het nummer veel gedraaid. Van Gaal was op dat moment aan het bouwen aan het Ajax-elftal, dat twee jaar later onbetwist het beste team van Europa zou zijn. In november 1993 krijgt de familie Van Gaal te horen dat Fernanda ernstig ziek is. Zij overlijdt binnen twee maanden. Het nummer Hero hoort voor Van Gaal bij die periode. 

 

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you'll finally see the truth
That a hero lies in you

5. We zien de kunst van 'meten is weten' in de keuzefilm Moneyball (2011)

Bij een sportcoach hoort een sportfilm. Het is dan ook niet zo gek dat Van Gaals keuze op Bennett Millers Moneyball (2011) is gevallen. De film vertelt het verhaal van het gedenkwaardige seizoen 2002 van honkbalteam Oakland Athletics, waarbij de eigenzinnige manager Billy Beane (Brad Pitt) een succesvol team samen probeert te stellen op basis van statistieken. Moneyball is geen typische Hollywood-speelfilm met een inspirerende climax in de derde akte. Er is wel honkbal te zien, maar de actie speelt zich meer af in het clubhuis dan op het honkbalveld.

Moneyball gaat over vernieuwing in de sport en geloof in eigen kunnen. De eigenzinnige manager Beane past de strategie ‘meten is weten’ toe en samen met honkbalstatisticus Peter Brand (Jonah Hill) neemt hij het op tegen de rest van de honkbalwereld.