Theo Maassen (Oegstgeest, 1966) is de nieuwe presentator van het interviewprogramma VPRO Zomergasten. Maassen is cabaretier, acteur, presentator en regisseur. VPRO Zomergasten is van 23 juli tot en met 27 augustus 2023 elke zondagavond live te zien op NPO 2.

Sinds 1990 is Theo Maassen actief als grensverleggend cabaretier. In die hoedanigheid won hij meerdere festivals en prijzen, waaronder Cameretten en twee keer de Poelifinario. Als acteur vertolkte hij onder meer hoofdrollen in de speelfilms Minoes en TBS. In 2018 regisseerde hij zelf Billy. Voor de VPRO presenteerde hij eerder drie seizoenen lang 24 uur met… Vanaf 2020 maakt hij de podcast Ervaring voor beginners, een serie gesprekken met makers uit de culturele hoek over hun vak.

‘Ik ben blij en trots dat ik de nieuwe presentator van VPRO Zomergasten ben,’ vertelt Theo Maassen. ‘Ik kijk uit naar de zes ontmoetingen en de voorbereidingen daarop. Ik ben gefascineerd door de ontstaansgeschiedenis van iemands talent. Hoe heeft iemand zich ontwikkeld? Wat waren de obstakels? Is het talent, een kwestie van geluk, of pure monomanie het geheime ingrediënt dat maakt dat deze mensen zover komen? En wat heeft het iemand uiteindelijk gebracht?

'De gasten zijn mensen die per definitie excelleren in hun vak. Ik wil me laven aan de kennis en wijsheid die ze in de loop der jaren hebben vergaard. Ik wil ze proberen te begrijpen en een intermediair zijn tussen de gast in kwestie en de tv-kijker, zodat we ons gezamenlijk kunnen verwonderen over de onuitputtelijk fascinerende wereld waarin wij leven.’

VPRO-hoofdredacteur Sarah Sylbing: ‘We zijn verheugd met de keuze van Theo Maassen als presentator van VPRO Zomergasten. Wij zochten naar een gesprekspartner met veel eigen inbreng, nieuwsgierigheid en improvisatietalent. Maassen staat bekend als cabaretier die de controverse niet schuwt, maar het waren de uitzonderlijke gesprekken met kunstenaars voor zijn eigen podcast waardoor hij in het vizier kwam als opvolger van Janine Abbring.

'Zijn openheid en nieuwsgierigheid weten niet zelden onvermoede kanten van zijn gasten bloot te leggen. Dit, in combinatie met zijn podiumervaring, maakt hem zeer geschikt als presentator voor ons drie uur durende live-programma.’

over Theo Maassen

Theo Maassen won in 1990 het prestigieuze Camerettenfestival en maakte sindsdien naam met elf shows waaronder de Oudejaarsconference van 2013. Hij won voor zijn voorstellingen de Prijs van de Kritiek (2006), de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs (2006) en tweemaal de Poelifinario.

Als acteur was hij in diverse speelfilms te zien als New Kids Turbo, De bende van Oss, Het Geheim en Doodslag, en in de tv-series Zeven kleine criminelen, Dunya & Desie, Waltz en Bestsellerboy. Hij vertolkte hoofdrollen in onder meer Minoes en TBS. In 2018 maakte hij zijn regiedebuut met de speelfilm Billy. Hij was drie seizoenen presentator van het interviewprogramma 24 uur met… 

Momenteel speelt hij door Nederland met zijn voorstelling Onbekend terrein. Zijn podcastserie Ervaring voor beginners loopt nog steeds.

over VPRO Zomergasten

VPRO Zomergasten is het drie uur durende live interviewprogramma van de VPRO gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten en lichten hun keuze toe in een goed gesprek.