Bureau Buitenland

25 september 2014

Bureau Buitenland

25 september 2014

Occupy central in Hongkong; Nood in Somalië; Straffeloosheid in Mexico;

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Han ten Broeke en Haroon Sheikh over aanpak IS

vanaf 00:07:52

Nederland doet mee aan bombardementen tegen de Islamitische Staat. Voorlopig alleen in Irak en niet in Syrië, vanwege volkenrechtelijke bezwaren, maar gelukkig zijn er voldoende coalitiegenoten die wél in Syrië willen bombarderen. Of IS hierdoor kan worden vernietigd, zoals president Obama zegt, is natuurlijk nog maar de vraag. En er zijn meer vraagtekens bij te plaatsen: hoe verstandig is dit nieuwe westerse avontuur in het Midden-Oosten? Daarover een gesprek met met VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke en met filosoof Haroon Sheikh, werkzaam bij investeringsmaatschappij Dasym. 

Hongersnood in Somalië

vanaf 00:22:58

Drie jaar na de hongersnood in Somalië waarbij 260.000 mensen omkwamen, dreigt er opnieuw een noodsituatie in het land in de Hoorn van Afrika. Een gesprek met het hoofd van de FAO in Somalië Rudi van Aken.

Occupy Central in Hongkong

vanaf 00:31:18

Jongeren in Hong Kong willen wat te stemmen hebben als ze in 2017 hun nieuwe leider kiezen. Nu is het leiderschap van de stadstaat in handen van zakenmensen die goede banden onderhouden met Beijing. De Chinezen houden dat graag zo.Hoe kunnen de studenten van Hongkong de situatie veranderen zonder dat de boel uit de hand loopt? In aanloop naar een grote demonstratie volgende week woensdag, genaamd Occupy Central naar het centrum van Hongkong, waren er al verschillende acties. Deze week staakten de studenten. Ze gingen niet naar college, maar organiseerden in plaats daarvan lessen in het park. Correspondent Eefje Rammeloo was bij zo een openbaar protest midden in de buitenlucht.

Aanpak 'Conflictmineralen' Congo

vanaf 00:38:04

Deze maand verschenen in heel wat buitenlandse kranten een ingezonden brief van 70 Congo-kenners. In onder meer de Washington Post, de Guardian en Le Monde uitten zij hun bezorgdheid over de manier waarop de zogenoemde 'conflictmineralen' in Congo worden aangepakt. Ze vrezen dat de vele goedbedoelde initiatieven hun doel voorbijschieten. Een van de ondertekenaars is Koen Vlassenroot, Professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent.

Straffeloosheid in Mexico

vanaf 00:45:20

De strijd tegen de gewelddadige drugsmaffia in Mexico gaat gepaard met grootschalige verdwijningen, martelingen en arbitraire arrestaties door leger en politie. Dat melden Amnesty International en de Internationale Federatie voor Mensenrechten in twee onafhankelijke rapporten. In Bureau Buitenland hierover Nicole Sprokel van Amnesty International en Wil Pansters, hoogleraar Mexico Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.