Bureau Buitenland

9 oktober 2014

Bureau Buitenland

9 oktober 2014

Op expeditie naar het Shambhala-paradijs; in actie tegen Ebola; Opbouwwerk Afghanistan

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Een bakkie met een Irakkie

vanaf 00:05:54

Volgende week toeren twee Irakese ambassadeurs van vrede in een busje door Nederland. Onder de titel 'Een bakkie met een Irakkie' nodigt vredesorganisatie PAX iedereen uit om onder het genot van een bakkie koffie in gesprek te gaan met beide Irakese vredesactivisten. Aan de telefoon Pim Gerritsen van PAX.Kijk voor meer informatie op de website van PAX.

Op expeditie naar het Shambhala-paradijs

vanaf 00:09:53

Ruim 1500 kilometer legde ontdekkingsreiziger en schrijfster Arita Baaijens te paard af in de Altai-bergen in Centraal-Azië. Daar zocht zij naar Shambhala, in het boeddhisme een verborgen koninkrijk met een mythische status. Voor deze expeditietocht ontvangt Baaijens volgende week in New York de prestigieuze Women of Discovery Award.

In actie tegen Ebola

vanaf 00:22:37

Afrikanen in Nederland willen meer betrokken worden bij de bestrijding van Ebola. Nederlandse beleidsmakers zouden gebruik moeten maken van hun kennis en contacten ter plaatse. Immigranten uit onder meer Sierra Leone en Liberia richtten daarom deze week een “Ebola Consortium” op om niet langer af te wachten. Journaliste Janneke Juffermans nam een kijkje bij de oprichting en bezocht ook een radiostation waar campagne wordt gevoerd. Een reportage.  

Vrouwenbesnijdenis in Senegal

vanaf 00:32:09

Het is een 5.000 jaar oude praktijk uit de tijd van de farao’s in Egypte: vrouwenbesnijdenis. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er wereldwijd tussen de 100 en 140 miljoen vrouwen besneden zijn en dat jaarlijks twee miljoen meisjes het risico lopen besneden te worden.Annemarie Middelburg promoveert aan de Universiteit Tilburg op vrouwenbesnijdenis in Senegal. Op het effect dat internationale verdragen hebben op het terugdringen ervan.

Buitenlandpanel: de wederopbouw van Afghanistan

vanaf 00:44:31

Afghanistan is de grootste wederopbouwmissie uit de geschiedenis. Jan Willem Petersen, ruimtelijk planner in Afghanistan zet vraagtekens bij de manier waarop dat gedaan wordt en gaat daarover in gesprek met Jorrit Kamminga, Afghanistan-kenner bij Clingendael.

advertentie