Bureau Buitenland

Jacht op Zee; Duitsland en IS; Ghana: Sunny side of spirit

Bureau Buitenland

Jacht op Zee; Duitsland en IS; Ghana: Sunny side of spirit

Jacht op zee van de Sea Sheperd; Duitsland en IS; Advocaat en milieuactivist Roger Cox; Depressief in Ghana

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Russisch vliegtuig neergehaald door Turkije

vanaf 00:01:38

Turkije haalde vandaag een Russisch gevechtsvliegtuig neer bij de grens met Syrie. Volgens Ankara vloog het toestel over Turks grondgebied. De Russische president Vladimir Putin reageerde furieus. In Brussel kwam de NAVO in spoedzitting bijeen. We bellen met Joost Lagendijk, verbonden aan de denktank Istanbul Policy Centre, en met Bram Boxhoorn, directeur van de Atlantische Commissie.

IS-dreiging in Duitsland

vanaf 00:09:56

Terwijl na de bloedige aanslagen in Parijs veel aandacht uitgaat naar Frankrijk en Brussel, staat ook Duitsland onder druk. Want met meer dan 700 Duitse jihadisten in Syrië, maken de oosterburen zich ernstig zorgen over hun eigen veiligheid. Het kalifaat heeft meerdere keren met aanslagen in Duitsland gedreigd. Vanuit Berlijn praten we met Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek over de oplopende spanningen in het land. En met IS-kenner en journalist Abdou Bouzerda praten we over de Duitse brigade van IS-strijders.(Foto: Flickr / Walt Jabsco)

Jacht op zee

vanaf 00:22:19

Rond Antarctica wordt op grote schaal illegaal gevist. Vorig jaar begon milieuorganisatie Sea Shepherd met een campagne tegen deze illegale praktijken. Twee schepen van Sea Shepherd maakten jacht op het meest beruchte vissersschip: The Thunder. De stuurvrouw op een van de schepen van Sea Shepherd is de Nederlandse Wyanda Lublink, die twaalf jaar bij de marine voer.​ Zij vertelt het verhaal over deze spannende achtervolging met dramatische afloop aan verslaggever Rik Delhaas.(Foto: Simon Ager / Sea Shepherd Global)

Roger Cox over klimaattop Parijs

vanaf 00:37:51

Advocaat en milieuactivist Roger Cox won namens Urgenda eerder dit jaar een rechtszaak tegen de Nederlandse staat over het landelijke klimaatbeleid. Sindsdien reist hij de wereld over om in andere landen te helpen ook zulke klimaatzaken aan te spannen tegen overheden. We spreken hem in de aanloop naar de klimaattop in Parijs. Is de juridische weg dé oplossing om het mondiale klimaatbeleid aan te pakken?(Foto: Flickr / TedxFlanders)

Sunny Bergman over Sunny Side Of Spirit

vanaf 00:43:04

Hoe gaan ze in Ghana om met tegenslag, depressie en de dood? Depressie is voor veel Ghanezen een onbekend fenomeen. En eenzaamheid al helemaal. Men leeft, werkt, slaapt en eet gezamenlijk. Als een lid van de groep terneergeslagen is, wordt dat gezien als een probleem van de hele gemeenschap waarvoor ze met elkaar een oplossing moeten bedenken. In haar nieuwe televisieserie 'Sunny Side of Spirit' gaat Sunny Bergman op zoek naar oplossingen voor problemen van de geest.(Foto: Sunny Side of Spirit)