Bureau Buitenland

Chaos in de multipolaire wereldorde

Bureau Buitenland

Chaos in de multipolaire wereldorde

Rik Coolsaet over de multipolaire wereldorde; verkiezingen in Sri Lanka

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Verkiezingen in Sri Lanka

vanaf 00:03:17

In Sri Lanka zijn volgende week parlementaire verkiezingen. En het wordt spannend wie die gaat winnen. Oud-president Rajapaksa, die een half jaar geleden werd weggestemd bij de verkiezingen, of zijn rivaal Wickremesinghe, die het land verder wil democratiseren. Dat alles in een land dat etnisch zeer verdeeld is en veelal langs die lijnen stemt. Een gesprek hierover met Bart Klem, Sri Lanka-kenner en verbonden aan de Universiteit van Melbourne. Foto: Flickr.com -Mahinda Rajapaksa

Chaos in de multipolaire wereldorde

vanaf 00:10:06

De wereld lijkt momenteel erg instabiel met een reeks aan conflicten in het Midden-Oosten, de patstelling tussen Rusland en het westen over Oekraïne, en de toenemende spanning in de Zuid-Chinese Zee. De Verenigde Staten zijn niet langer de supermacht die bepalen hoe het er in de wereld aan toe gaat. Andere grootmachten wedijveren met Amerika om invloed. En dan zijn er de jihadisten van Islamitische Staat die een territorium hebben veroverd zo groot als het Verenigd Koninkrijk en duizenden jongeren uit het westen hebben weten te verleiden om aan hun zijde mee te vechten. Kortom chaos genoeg en tijd om orde in ons denken te scheppen. Dan doen we vanavond met behulp van iemand die zich hier professioneel mee bezighoudt: Rik Coolsaet, hoogleraar internationale betrekkingen bij de universiteiten van Gent en Brussel.

Reportage: Mobiele douche voor daklozen

vanaf 00:51:40

In onze zomerreeks herhalen we bijzondere reportage's van afgelopen jaar. In deze laatste speciale zomeraflevering gaan we terug naar Frankrijk.Parijs kent tienduizenden zwervers en als hun gevraagd wat hen ontbreekt op straat, dan is dat hygiëne. Een groep vrijwilligers trekt zich hun lot aan en rijdt met een camper rond. Een mobiele douche voor deze klagende groep daklozen. Correspondent Frank Renout mocht een avond meerijden.