Bureau Buitenland

Betwiste gaspijpleiding door het Oekok-plateau - Voedselmuseum in New York

Bureau Buitenland

Betwiste gaspijpleiding door het Oekok-plateau - Voedselmuseum in New York

Betwiste gaspijpleiding door het Oekok-plateau - Voedselmuseum in New York

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Top over vluchtelingen Griekenland

vanaf 00:01:05

Alleen al vanochtend bereikten 1600 migranten vanuit Turkije de Griekse kust. De afgelopen maanden waren dat er ruim honderdduizend, een cijfer dat vorig jaar pas in juni werd bereikt. Voor een toenemend aantal migranten die de oversteek overleven, wordt verder reizen steeds lastiger. Alle Afghanen bijvoorbeeld, worden nu door Macedonië aan de grens met Griekenland tegengehouden. En ook andere landen op de westelijke Balkan willen de toestroom vanuit Griekenland naar hun eigen land indammen. Correspondent Bruno Tersago in Griekenland over een speciale top in Wenen waar dit vandaag besproken werd.

Reportage voedselmuseum VS

vanaf 00:07:26

Alles te weten komen over eten. Over de cultuur, productie en herkomst van ons voedsel maar ook over smaak. Dat kan sinds kort in New York met dank aan een klein, onafhankelijk, museum: The Museum of Food and Drink. Verslaggever Laura Stek nam er een kijkje.

Betwiste gaspijpleiding door het Oekok-plateau

vanaf 00:15:20

Tussen de gouden bergen van Altaj in Centraal-Azië ligt de Oekok-hoogvlakte. Dit plateau in het zuiden van Rusland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt door omwoners ervaren als heilige grond. Maar voor de Russen en Chinezen, die elkaar steeds beter weten te vinden, is dit gebied juist een economische kans bij uitstek: het plan is om tussen beide landen een gaspijpleiding aan te leggen die dwars door het Oekok-plateau moet lopen, de ‘Power of Siberia 2’. In de studio zit ontdekkingsreiziger Arita Baaijens, auteur van het pas verschenen boek Zoektocht naar het paradijs.