Bureau Buitenland

De lange arm van Noord-Korea; Geobureau: Digitale oorlogsdreiging

Bureau Buitenland

De lange arm van Noord-Korea; Geobureau: Digitale oorlogsdreiging

Geobureau: Digitale oorlogsdreiging; De lange arm van Noord-Korea

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De lange arm van Noord-Korea

vanaf 00:01:11

Niet alleen met raketten en atoombommen weet Noord-Korea dreigementen te uiten: ook tegen onderzoekers en wetenschappers treedt het land intimiderend op. En dat doet het regime met resultaat, stelt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Volgens hem heeft de lange arm van de Noord-Koreaanse dictatuur invloed op de academische vrijheid in Nederland.

The Presidential Podcast : Het wonder van 'The Bern'

vanaf 00:10:14

In de eerste aflevering van The Presidential Podcast bespreken VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Guus Valk de verbluffende overwinning van de Democratische kandidaat Bernie Sanders in Michigan. Kan 'The Bern' zijn truc in andere oude industriestaten herhalen? En een rampscenario dreigt voor de Republikeinse partijtop: kiezen tussen Donald Trump en Ted Cruz – met de knijper op de neus. Luister mee in The Presidential Podcast van VPRO en NRC.

Geobureau: Digitale oorlogsdreiging

vanaf 00:17:14

Wie aan oorlog denkt, denkt aan soldaten, wapens en bommen. Maar de nieuwe dreiging komt vanuit een hele andere hoek: oorlog door middel van hackers en digitale wapens. In de VS maakt men zich al grote zorgen om deze nieuwe manier van oorlogvoering, waarbij infrastructuur, zoals energiecentrales en kernreactoren, maar ook ziekenhuizen en - in Nederland - de dijken, gevaar lopen. Hoe reëel is deze dreiging? En hoe kan Nederland zelf deze digitale wapens inzetten? We praten er in het Geobureau over met Paul Ducheine, Nederlands eerste hoogleraar Cyber Warfare, en met Ronald Prins van het beveiligingsbedrijf Fox-IT.