Bamba Wassoulou Groove

De zevenmansformatie Bamba Wassoulou Groove uit de Malinese hoofdstad Bamako bestaat sinds 2012.

intro

Hun onstuimige muziek zit vol verwijzingen naar de legendarische Super Djata Band en diens briljante gitarist Zani Diabaté, maar met een eigentijdse draai: met rock, blues en psychedelica, die wonderwel samensmelten met traditionele ritmes en melodieën van de Bambara, de grootste etnische groep in Mali.

vreemd, bezwerend en prachtig

Bamba Wassoulou Groove komt uit Mali en bestaat sinds 2012. De 7-mans band werd samengesteld door percussionist  Bamba Dembélé. Ze maken stampende dansmuziek waarop je wel móet bewegen. Eigen composities maar ook covers van de legendarische Super Djata Band waar ze hun eigen draai aan hebben gegeven. De Super Djata Band, maar vooral gitarist Zani Diabaté , die ook wel de Afrikaanse Jimi Hendrix werd genoemd en in 2011 overleed, is een groot voorbeeld voor de band. Gelukkig is de Diabaté-muziek en -stijl weer tot leven gewekt door Bamba Wassoulou Groove.

Zanger Ousmane Diakité heeft een opvallend hoog en hees geluid, vreemd, bezwerend en prachtig. En intussen zwepen de gitaristen elkaar tot grote hoogte op. Het is een feest om te zien hoe het publiek inderdaad geen andere optie heeft dan te dansen, en dat doet met overgave. Vorig jaar juni kwam hun album Farima uit, die internationaal goed ontvangen is.

Afrika Festival Hertme | zondag 14.30 uur | NK