Makaya McCraven

Makaya McCraven is een van de voorlopers van de jazzscene in Chicago. In zijn eigen jazzcollectief staat de "groove" centraal. Jazz, hiphop, impro en slimme montagetechnieken maken van zijn muziek een onweerstaanbaar ritmisch avontuur.

Live @ Transition

Smooth, melodieus en zacht versus knalhard, snel en vet aangezet, en dat tegelijkertijd! Daar zijn de jongens uit Chicago heel erg goed in. Drummer Makaya McCraven met zijn collectief uit Chicago, Matt Gold op gitaar, Greg Ward op altsax, Junius Paul op bas en Justefan op vibrafoon, heeft een waarachtig groovend optreden neergezet.

De groove zit met name in de handen van super funky bassist Junius. En dat smooth-gehalte komt voornamelijk door de vibrafoon die je eerder in een salongezelschap zou verwachten. Wacht maar, tot je Justefan er op hoort soleren, van die gladde laag is dan helemaal niets meer te merken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Matt Gold op zijn gitaar.

Makaya McCraven zelf drumt non-stop dwars door alles en iedereen heen. Maar hij voelt zich ook in de zachtere regionen thuis. Met zijn schorre stem refereert hij tijdens het optreden aan zijn onlangs uitgebrachte album 'In the Moment' waar uit 48 uur jammen (verspreid over een jaar) negentien stukken organische beatmuziek is gehaald. Wat Miles Davis vroeger ook deed met Bitches Brew. Ze spelen om dat te onderstrepen het stuk 'Sivad' van Miles. Een mooi staaltje standing on the shoulders of giants...

Vroeger in Miles zijn tijd ging dat knippen en plakken niet zo gemakkelijk als nu in de computer. Live merk je er niet zo veel van, alleen in het laatste stuk is goed te horen door de tempowisselingen dat de verschillende beats aan elkaar zijn geplakt.

Gezien: Makaya McCraven, Transition, TivoliVredenburg, Utrecht, 26 maart 2016. CC