Moh! Kouyaté

Moh! Kouyaté komt voort uit een familie van griots waarvan de wortels in de 13e eeuw liggen. Zijn muziek combineert de tradities van Guinée met andere Afrikaanse culturen èn met Amerikaanse invloeden. West-Afrika raakt de Mississippi-Delta!

de ene strakke solo na de andere

Moh! Kouyaté komt met drie bandleden, en die leden komen overal vandaan: Italië, Amerika en de harde kern van twee gitaristen komt uit Guinee. Ze staan met z’n vieren enorm lang te pielen op het podium voordat ze vinden dat het Hertmese geluid goed is. De band neemt ruim de tijd om op gang te komen, maar dat klinkt zo negatief. Je zou ook kunnen zeggen dat ze perfectionistisch zijn. Dat laatste is waarschijnlijk het geval, maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Het gepiel deert niet, want de zon breekt langzaam door boven het Overijsselse amfitheater. Ineens gaan overal de degelijke fleecetruien uit.  Je ziet ijsjes, zonnebrillen en plastic bekertjes evenementenbier. En ineens verdwijnt de band backstage. Achter het podium schieten ze de kleedkamer in. Om er slechts enkele minuten later volledig gekapt, geschoren en gesoigneerd uit te komen. De nonchalante zonnebrillen en flesjes bier zijn weg, en hebben plaats gemaakt voor kekke hoedjes en vlot gesneden pantalons. De koppen gaan nog even bij elkaar voor wat gebroederlijk gefluister. Dan schiet de band het podium op, om er vervolgens bijna anderhalf uur te blijven staan. Het weer gedraagt zich schizofreen en zon en buien wisselen elkaar af. Ondertussen speelt Moh de ene strakke solo na de andere op zijn rooie gitaar.

Zanger/leadgitarist Moh en de tweede gitarist spelen overduidelijk al lang samen. Erg veel vuurwerk knettert er echter niet tussen de twee. Ze moeten het vooral hebben van het vasthouden van een strakke groove, en daar is weinig mis mee. Zo af en toe gooit de band er een werkelijk suikerzoete ballad doorheen. Daar heeft het publiek geen zin in. Op die momenten begint er aan de randen van de massa een shuffle richting koffie, friet, en voorzichtig richting de bar. Wat de band ondertussen speelt, klinkt als pauzemuziek. Maar als het groovet, dan groovet het goed. En dat doet het gelukkig het meest van de tijd. Soms een beetje eentonig, maar altijd dansbaar en funky. Naast het podium staat een onberispelijk geklede man met een pet en een loeier van een richtmicrofoon. Hij heeft het druk, want het concert wordt live uitgezonden in heel Afrika. Het is niet onopgemerkt gebleven. 

Afrika Festival Hertme | Zaterdag 14.45 | TK