Pat Thomas & Kwashibu Area Band

Al meer dan 50 jaar omspant de carrière van de Ghanese zanger Pat Thomas.

intro

Met Ebo Taylor vormde hij de stuwende kracht achter de muziekindustrie in Ghana waaruit de highlife, afrobeat en afropop zijn voortgekomen. Met de jonge Kwashibu Area Band verandert de highlife in uiterst dansbare Afrobeat en Afrosoul.

Als een jonge god

Zaterdagmiddag 2 juli was de beurt aan Pat Thomas, een van Ghana's grootste zangers, met zijn band, de Kwashibu Area Band.  Al 50 jaar staat hij aan de top met zijn highlife muziek en met deze jonge band blaast hij zijn muziek nieuw leven in.

Highlife muziek is traditionele Afrikaanse muziek aangevuld met westerse instrumenten en arrangementen. Pat Thomas groeide samen op met highlife-legende King Onyina en ging later samenwerken  met Ebo Taylor. Met Taylor was hij de stuwende krachten achter Ghana's muziekindustrie die fantastische highlife, afrobeat en afropop heeft opgeleverd. In de jaren tachtig bekwaamde Thomas zich in een Afrikaanse variant van westerse disco en dat was in Hertme nog steeds goed te horen, niet alleen disco maar ook soul, jazz vooral heftige funk.

Het recent verschenen album ‘Pat Thomas & Kwashibu Area Band’ is een terugkeer naar iets traditionelere highlife en afrobeat. Dat betekent  dat de drumcomputers en synthesizers achterwege worden gelaten. De bekende muzikant Ebo Taylor, in wiens band Pat Thomas, jarenlang speelde, schreef de arrangementen voor trompet en saxofoon op deze cd.

De fragiele man die buiten het podium echt zijn jaren wel toont, ontvouwt zich op het podium als een energieke, swingende muzikant, zingend en op zijn conga’s spelend. Aangemoedigd door gitarist Kwame Yeboah,  de leider van de Kwashibu Area Band,  swingt Pat Thomas als een jonge god. En als hij even pauze neemt wordt duidelijk dat hij nog steeds de drijvende kracht van het geheel is. Vet!

Afrika Festival Hertme | zaterdag 20.45 uur | NK