3 en 4 oktober

Thomas Enhco, Taksim Trio, Marco Martens, Maarten Hogenhuis, Sékouba Bambino

Zaterdag 3 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Fagottist Bram van Sambeek is de vaandeldrager van de beweging Red de Fagot! Twee leerlingen van hem, Georgie Powell en Thomas Dulfer, zijn te gast. Het Delta Pianotrio met violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper zijn één van de prijswinnaars van het Orlando Festival. Dolf van der Linden richtte in 1945, kort na de Tweede Wereldoorlog, het Metropole Orkest op en bleef tot 1980 op zijn post. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat hij geboren werd en naar aanleiding daarvan schreef Bas Tukker het boek Dolf van der Linden, ‘de vader van het Metropole Orkest’. Vuma Levin Quintet is te gast. Levin is een Zuid-Afrikaanse jazzgitarist uit Johannesburg die in Amsterdam zijn master doet aan het conservatorium.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tijd voor de memoires van Konrad Boehmer in Vrije Geluiden op Radio 4. Het duurde even om ze door te ploegen, en dat is in dit geval een compliment. Zaterdag hoort u waarom, wanneer de boekenkast uw huiskamer in komt gedanst. Daarnaast aandacht voor iets van het Nederlands Blazers Ensemble en Marco Beasley, maar ook alle werken voor piano en orkest van Bach. En verder natuurlijk allerlei nieuwe cd’s en een forse assorti van aanverwante zaken.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen blikt dit weekeinde met enige weemoed terug op twee van de vele muziekfestivals die afgelopen zomer door ons bezocht zijn; 'Jazz in Duketown' te ‚s Hertogenbosch en het 'Afrikafestival' te Hertme. Je hoort hoogtepunten uit de concerten van saxofonist Maarten Hogenhuis met zijn trio en kwartet, de West-Afrikaanse zanger Sékouba Bambino met band, het nieuwe project Playstation van gitariste Corrie van Binsbergen (met onder meer hoornist Morris Kliphuis en rietblazer Mete Erker) en grootste zanger van Ethiopië: Mahmoud Ahmed. Zo komen we de avond wel door, en zo niet, dan wacht je na middernacht een door Yuri Honing speciaal uitgezochte stapel platen.

Zondag 4 oktober

10.30 - 11.20 uur NPO 1
De Franse pianist Thomas Enhco (1988) is één van de jongste telgen van de fameuze muziekfamilie Casadesus. Zelf kroop Enhco vanaf zijn zesde achter het klavier en zijn derde album Feathers kwam begin dit jaar uit. De improvisaties van het Taksim trio op klarinet, saz en baglama verbinden de klassieke Ottomaanse muziektradities en volksmuziek uit het Midden-Oosten met westerse jazz en rock. A Strange Symphony LIVE: glasblazer Christophe Genard speelt als improviserende musicus samen met één van Nederlands beste musici, cellist Ernst Reijseger. De Brabantse Marco Martens groeide op in Maarheze, maar bracht de meeste tijd door in Eindhoven. Hij begon ooit als rapper, maar inmiddels is hij uitgegroeid tot woordkunstenaar en verhalenverteller.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Lunatree en Freek de Jonge trekken samen op in de serie Scherpdenkers. Hoe dat precies zit, hoort u aanstaande zondag in Vrije Geluiden op Radio 4. Dan aandacht voor het String Quartet uit Utrecht, en natuurlijk weer een gloednieuwe aflevering van Uw Eigenste BuitenBocht. Dat alles gelardeerd met flinke grepen uit het aanbod van nieuwe cd’s. En niet zomaar grepen, nee, de allermooiste grepen natuurlijk. En nog een paar stuks divers kleingoed en een assortiment keuzes van diverse pluimage.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen blikt dit weekeinde terug op twee van de vele muziekfestivals die afgelopen zomer door ons bezocht zijn; het 'Afrikafestival' te Hertme‚ en 'Jazz in Duketown' te 's Hertogenbosch. Vanavond hoogtepunten uit de concerten van de sublieme Koraspeler Sekou Kouyate en Polyphonie de la Plat Pays van saxofonist Jasper Blom met kwartet en als gast trompettist Bert Joris. Voorts de groep Malikanw (stemmen van Mali) met een sterbezetting aan Malinese muzikanten (Ben Zabo, Samba Touré). En we toepen af met rietblazer Ad Colen in duo met pianist Gé Bijvoet. Als mosterd voor je week een uur smaakvolle radio na middernacht met saxofonist Yuri Honing.