gids: 6 en 7 mei

Floris Kappeyene Trio, The Stereography Project met Jeff Taylor en de Deense Detective

zaterdag 6 mei op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 30 april 2017
Vrije Geluiden-special: Viva Cabo Verde!
Deze uitzending van Vrije Geluiden staat helemaal in het teken van Kaapverdië, of Cabo Verde zoals de Kaapverdianen hun mooie land zelf noemen. Muziek van het Afrikaanse eiland was al eerder te zien en te horen bij Vrije Geluiden. Platenverzamelaar, acteur en muzikant Adison Reis vertelt in deze uitzending over het Kaapverdische muzikale erfgoed. Aan de hand van de verschillende muziekstijlen wordt een avontuurlijke reis gemaakt door de Kaapverdische muziek. 

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Opnamen van Transition, het jazzfestival in TivoliVredenburg dat eerder deze maand zijn tweede editie beleefde: Dominic J. Marshall maar ook Thumbscrew

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Violiste Diamanda La Berge Dramm vertelt over haar favoriete eigentijdse muziek in de vijfde en laatste aflevering van Galerie Moderne.

zondag 7 mei op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Drie winnaars van het Prinses Christina Councours vormen het Floris Kappeyne Trio. In mei verschijnt hun debuut-cd, waarop te horen is hoe het trio zich heeft ontwikkeld van moderne vertolkingen van jazz-standards naar een eigen, authentiek geluid waarin verrassend genoeg ook Senegalese sabar-ritmes en moderne klassieke muziek doorklinken.
Het Utrechtse Rosa Ensemble voert in TivoliVredenburg het live-hoorspel met muziek De Deense Detective uit. Een spannende whodunnit in zeven afleveringen. Het verhaal speelt zich af in 2018 tijdens de aanloop naar het Songfestival. De Zweedse favoriet, zangeres Liv Ljunggren, wordt vermoord in Amsterdam. NRC noemde de pilotaflevering al ‘sprankelend’ en ‘bij vlagen knotsgek’. De Deense Detective is ook als podcast te volgen via www.vpro.nl/dedeensedetective.
Saxofoniste Marike van Dijk leidt een 12-mans formatie met strijkers, blazers, piano, bas en drums: The Stereography Project. Haar project speelt deze maand met twee internationale gasten in Nederland, onder andere singer-songwriter Jeff Taylor.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek en herdenkt de geboortedag van de communistische componist Cornelius Cardew.