gids: 20 en 21 mei

Capelle de la Torre, Steven Kamperman & Valentin Clastrier en DAAU - Die Anarchistische Abendunterhaltung

zaterdag 20 mei op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 14 mei 
Zangeres Greetje Kauffeld ‘De parel van de Nederlandse jazz’ staat 60 jaar op de planken en dat wordt gevierd met de nieuwe cd A Song for You en een tournee. Ze werkte samen met onder anderen Joey Bishop, Herb Ellis en Ray Brown. Geridderd en onderscheiden met onder meer de BIRD-Award en de Edison Jazz Oeuvreprijs. Tegenwoordig treedt ze op met het (kamer)jazztrio DIG d’DIZ, met Jan Menu (baritonsaxofoon), Maarten van der Grinten (gitaar) en Jan Voogd (contrabas). De Amerikaanse rootsrock-band The Paladins ontstond in 1980 in San Diego als bandje van een paar schoolkameraden. Gitarist en zanger Dave Gonzalez benadrukt graag dat het allerbelangrijkste de lol, het plezier van het spelen is. In januari kwam een nieuwe CD uit: Slippin' In Ernesto's.
Voor het eerst, waar ook ter wereld, een festival dat helemaal gewijd is aan de contrabas. Dat is het Dutch Double Bass Festival van 19 t/m 21 mei in De Electriciteitsfabriek in Den Haag. Klassieke muziek, jazz en crossover. Speciaal voor Vrije Geluiden werd een gelegenheidsensemble samengesteld van vier contrabassiseten: James Oesi, Arjen Leendertz, Eva Euwe, en Cody Takacs.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Live op Transition: de Young Vips van 2017. Okabe Family en Xavi Torres Trio.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Het wekelijkse uurtje van Tom Klaassen op de Radio 4 is een zoektocht naar de grenzen van klassieke muziek.

zondag 21 mei op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Levende legende Valentin Clastrier wordt wereldwijd gezien als de uitvinder van de moderne draailier: in zijn handen is het traditionele bourdoninstrument uitgegroeid tot een virtuoze klankmachine. Klarinettist, componist en crossover-wizard Steven Kamperman heeft een achtergrond in de jazz. Samen met Clastrier exploreert hij de rijkdom van de volksmuziek - een enorme bron van invloeden. Kamperman en Clastrier maken muziek die tegelijk teruggrijpt op oeroude bronnen en nieuw en verfrissend is. * Katharina Bäuml met haar Capella de la Torre is een van de twee artists in residence tijdens het festival Oude Muziek. De nadruk van festival Oude Muziek 2017 ligt op de 16de eeuw, die met zijn nieuwe, revolutionaire geest vol vuur de strijd aangaat met kerkelijk machtsmisbruik. Daarnaast is er veel aandacht voor de 15de eeuw, die de aanloop vormt naar een complex geheel van reformaties en ketterijen. Met grootse cantates, liturgische gezangen, vrolijke liederen, exuberante spektakels en intieme kamermuziek belooft dit een uitzonderlijk kleurrijk festival te worden: een muzikaal relaas over scherpdenkers, vernieuwers en hoog oplaaiende emoties. * Het Antwerpse DAAU – ook bekend als Die Anarchistische Abendunterhaltung – bestaat 25 jaar. Door de jaren heen wisselde de bezetting, maar onconventioneel was het altijd - inmiddels spelen in DAAU naast Han Stubbe: accordeonist Roel van Camp, contrabassist Hannes d’Hoine en slagwerker Jeroen Stevens. Om de 25e verjaardag te vieren brengt de band een - ook al onconventioneel - retrospectief album uit, samengesteld door Rudy Trouvé, de éminence grise van de Antwerpse rock-scène.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen ontvangt viola da gamba-speler Ralph Rousseau.