Tini Thomsen

powervrouw en grootmeester op de baritonsax

zaterdag 1 oktober bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Componist Thomas de Hartmann werd in 1885 in de Oekraïne geboren. Op 11-jarige leeftijd begon hij zijn studie bij componist Anton Arensky. Hij vluchtte naar Frankrijk toen in 1917 de Russische Revolutie uitbrak.

Gert-Jan Blom, artisitiek producer van het Metropole Orkest en pianist Elan Sicroff hebben het Thomas de Hartmann project opgezet; een 7-delige cd-box met diverse stukken die nooit eerder zijn geregistreerd.

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert Vrije Geluiden op Soul&Jazz, en een zorgvuldige selectie uit het stapeltje nieuwe cd's. Festival Mundial: Tinariwen uit Mali en Scarecrow uit Frankrijk.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Release van de grote Shostakovich-ceedeebox van het Brodsky Kwartet. Alle strijkkwartetten van Dmitri staan erop, en je hoort ze bij ons. 

zondag 2 oktober bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De Iraniër Mahan Esfahani wordt omschreven als een ‘spannende klavecinist’. Melchior spreekt hem over de liefde voor zijn instrument, zijn liefde voor Bach en zijn uitvoering van de Goldbergvariaties.
Tini Thomsen is een grootmeester op de baritonsaxofoon. Ze staat in het Bimhuis met haar groep MaxSax. Bij VPRO Vrije Geluiden zijn al twee nummers van een nog niet verschenen album te horen.
Meesterviolist Vadim Repin won in 1989 op 17-jarige leeftijd de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. Hij werd door (alt)violist en dirigent Sir Yehudi Menuhin betiteld als ‘de meest volmaakte violist die ik ooit gehoord heb’. Repin speelt een puike Stravinsky en Manuel M. Ponce.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Release van de grote Shostakovich-ceedeebox van het Brodsky Kwartet. Alle strijkkwartetten van Dmitri staan erop, en je hoort ze bij ons.