gids: 23 en 24 december

NPO1: geen uitzending, NPO Soul & Jazz: concertopnames James Holden, NPO Radio 4: hele oude kerstmuziek

zaterdag 23 december op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Yuri Honings meest recente album Goldbrun is opgezet als een klassieke suite, met verschillende invloeden. Hij komt met zijn vaste begeleiders van het Yuri Honing Acoustic Quartet: drummer Joost Lijbaart, bassist Gulli Gudmundsson, en pianist Wolfert Brederode. Madrigalen van Gesualdo werden door de Amerikaanse componist Patrick Higgins bewerkt, met als opvallende verandering dat de zangers zijn vervangen door strijkers van het Nederlands Kamerorkest. Zangeres Sevdaliza maakt elektronische muziek, met invloeden uit triphop en r&b. Pakkende ritmes, goede structuren, betoverende melodieën.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Iddo Havinga presenteert vanavond opnamen van Le Guess Who? 2017, waaronder een paar tracks van de geweldige James Holden. En verder: opnamen van Vrije Geluiden Live op 13 december jongstleden in TivoliVredenburg Utrecht: een solo-optreden van Fink, èn de band van Myrthe van de Weetering.  

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
In het weekend voor kerst presenteert Aad van Nieuwkerk mooie héle oude kerstmuziek (van vóór Bach). En verder zijn er weer nieuwe mooie opnamen van November Music: zinderende strijkersklanken door het Prisma Strijktrio in geheimzinnige muziek van Merijn Bisschops. Een interview met Merijn èn de integrale opname van zijn 'Textures' vind je hier.

zondag 24 december op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Géén uitzending op televisie! 
Volgende week een compilatie van de concertserie Vrije Geluiden Live - artiesten en ensembles die overdag in alle beslotenheid voor tv zijn opgenomen, blijven om ’s avonds voor publiek te spelen.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Het jonge ensemble Caravan combineert oosterse en westerse stijlelementen. Ze traden op tijdens November Music. Het hele concert en een interview door Botte Jellema met frontman Julian Schneemann vind je hier. Kerstavond besluiten we ingetogen, met vier verschillende zettingen van O Magnum Mysterium, en de 800 jaar oude muziek van Magnus Perotinus. En vlak voor het nieuws van middernacht hoor je kerstklokjes-die-dat-niet-zijn... afkomstig uit Piano and String Quartet van Morton Feldman.