gids: 13 en 14 april

Victoria Hanna, Jan Verstraeten, Celia Swart, Kluster5

zaterdag 13 april 9.00 - 9:45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 24 februari 2019. Holland Baroque speelt met Dorothee Mields (sopraan) en Marco Ambrosini (nyckelharpa). De Palestijns-Syrische Aeham Ahmad wordt de pianist van Yarmouk genoemd. Singer-songwriter Tim Knol en Gregory Page zingen een duet. In Buiten Spelen: Laura Agnusdei (saxofoon en elektronica).

zondag 14 april 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag zangeres Victoria Hanna, de Vlaamse singer-songwriter Jan Verstraeten en componiste Celia Swart die nauw samenwerkt met ensemble Kluster5.

zaterdag 13 en zondag 14 april, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden met nieuwe releases, concerttips en de Filmmuziek van de week.

Victoria Hanna

Victoria Hanna is een Israëlische zangeres en stemkunstenaar die zo veelzijdig is dan een korte samenvatting onmogelijk is. Ze is volstrekt eigenzinnig, met muziek die je modern en apart kunt noemen, maar wel in een lange traditie van wijsheden staat, gebaseerd op de kabbala. Ze zingt, maar geeft ook zangles en workshops. Als kind groeide ze op in een omgeving met boeken, en woorden en letters fascineren haar nog steeds. Haar grootste hit heet dan ook Aleph Bet.

Jan Verstraeten

Bekijk hier een clip van Jan Verstraeten.
De nieuwe EP Cheap Dreams van de Vlaamse beeldend kunstenaar Jan Verstraeten is ontstaan op een kamertje in St Niklaas. Jan werkt altijd aan van alles en nog wat tegelijk en zo ontstond deze plaat in de eerste instantie als soundtrack voor een roadmovie die hij zelf wilde gaan maken. Die film kwam er uiteindelijk niet, maar de plaat wel. Jan verdiende zijn strepen eerder al bij zijn groep Charlie Jones’ Big band. Tegenwoordig bestaat die band niet meer, en doet hij het dus solo. Zijn ervaring als visuele artiest probeert hij bij dit project ook te betrekken.

Celia Swart en Kluster5

Componist en saxofoniste Celia Swart (1994), is niet alleen in de ‘klassieke’ muziek actief, ze heeft ook een eigen jazzband die ‘Swart’ heet. Vorig jaar haalde ze haar bachelor in Den Haag, waar ze studeerde bij onder meer Guus Janssen en Martijn Padding. En in de tussentijd heeft ze composities geschreven voor het Residentie Orkest, het Ricciotti Ensemble, het Herz Ensemble, Kluster5, en voor het Nieuw Ensemble. En daarbij maakt Celia ook nog zelf films met haar tekeningen en composities. Met een compositie die ze schreef voor Kluster5, Boven Hoge Gebouwen, werd ze genomineerd voor de Tera de Marez Oyens Prijs. Giovanca vraagt haar en leden van Kluster5 naar hun samenwerking.

Buiten Spelen: Anat Spiegel

Zangeres en componiste Anat Spiegel heeft ervaring met jazz, theater en opera en dat komt allemaal samen in een unieke eigen stijl, die ze toepast in vele verschillende disciplines. Anat werkt in het theater, dans en klassieke muziek. En er is meer: Anat Spiegel is ook de brullende stem van de art rock band Controllar, lid van componisten-collectief Monoták en de helft van het poezieduo Noon and Ain. Deze opname is gemaakt tijdens het avontuurlijke festival Rewire in Den Haag. 

zaterdag 13 april 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden met nieuwe releases en concerttips. Francesco Cavalli was een van de vroegste opera-componisten in Venetië, zo lezen we in het kloeke De Klank Van De Stad. En sound artist Michel Banabila heeft een fraai nieuw album gemaakt.