Ton de Leeuw wereldpremière

Aad van Nieuwkerk ,

pianoconcert van Ton de Leeuw met solist Ralph van Raat

Ton de Leeuw (1926-1996) was een van de belangrijkste Nederlandse componisten van de 20e eeuw. Merkwaardig genoeg is jarenlang gedacht dat het pianoconcert dat hij in 1948 componeerde (hij was toen pas 22!) zoekgeraakt was. De Leeuw had het terzijde gelegd omdat hij naar Parijs vertrok om te gaan studeren bij Olivier Messiaen. Een oud-medewerker van de uitgever van de muziek van Ton de Leeuw, stuitte er min of meer bij toeval op. Hij was benieuwd of er muziek van De Leeuw zou bestaan van vóór 1950. Hij ontdekte bij de weduwe van De Leeuw allemaal dozen met muziek die nooit uitgezocht waren. En daar zat dit pianoconcert tussen. Nu wordt dus de première gespeeld door pianist Ralph van Raat en het Residentie Orkest olv Ed Spanjaard. Donderdag 12 oktober in Rotterdam en zaterdag 14 oktober in Den Haag. Botte Jellema sprak Ralph van Raat.

Donderdag 12 oktober, 20.30 uur, Laurenskerk, Rotterdam
Op het programma naast de wereldpremière van Ton de Leeuws Pianoconcert (1948-1949), ook The Nine Rasas voor piano solo van dezelfde componist, en werk van Mozart, Beethoven en nieuwe werken van compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium en Codarts.

Zaterdag 14 oktober, 20.30 uur, Schönbergzaal Koninklijk Conservatorium, Den Haag
Programma: wereldpremières van muziek van Adam Hakooz, Sebastiano Evangelista, Ton de Leeuw (het Pianoconcert dus) en verder o.m. Beethoven. Met in het voorprogramma Kluster5. Concert in het kader van Dag in de Branding.