Nordic Surprise

Aad van Nieuwkerk ,

Molvaer meets Sly & Robbie

Hebben we net de Vrije Geluiden nieuwsbrief uit met een paar mooie voorbeelden van Nordic Jazz (en de vraag wat dat precies is, en of het eigenlijk wel bestaat - de meningen lopen uiteen), komt er een Okeh-cd uit met de Noorse trompettist Nils Petter Molvaer samen met reggae-helden Sly & Robbie: Nordub. Tel daar gitarist Eivind Aarset en elektronica-specialist Vladislav Delay bij op en je hebt een mix die niet alleen aan alle vereisten voor de 'nordic sfeer' voldoet, maar ook nog eens een onbedwingbare groove heeft.

Molvaer was al fan van Sly & Robbie (en hun band Black Uhuru) sinds de jaren '80; omgekeerd bleken de Jamaicanen ook fan van de Noorse trompettist, die op zijn eerdere albums ook al getuigt van een voorliefde voor 'ostinato' grooves. Een festival in Frankrijk was de setting waarin de musici elkaar voor het eerst ontmoetten en samenspeelden. Nu dus op cd; de officiële releasedatum is 6 april.

Aad van Nieuwkerk

Volgens de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche is culturele vooruitgang altijd het resultaat van het mixen van verschillende culturele bronnen en invloeden. Of hij gelijk had weet je maar nooit bij Nietzsche, maar een goeie mix van muziekgenres kan soms verbluffend fraaie resultaten opleveren.